MAKRONOVU VOJNU INICIJATIVU PODRŽALO 9 ČLANICA EU

Autor: Tanjug

Svet

25.06.2018

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska je danas sa još osam država članica EU, uključujući Veliku Britaniju, pokrenula Evropsku inicijativu za intervencije - novu vojnu snagu van okvira Unije, dok Pariz nastoji da London zadrži blizu evropskog sistema odbrane nakon Bregzita.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Rojters navodi da je nakon meseci pregovora sa Nemačkom, koju Francuska takođe želi da vidi u centru ovih novih vojnih snaga, Evropska inicijativa za intervencije nastoji da okupi koaliciju vojski spremnih da reaguju na krize u blizini evropskih granica, bez učešća NATO ili SAD.

Navodi se da je ministarka odbrane Francuske Florans Parli, na ceremoniji održanoj u Luksemburgu zajedno sa ministrima odbrane Nemačke, Belgije, Velike Britanije, Danske, Estonije, Holandije, Španije i Portugala, potpisala pismo o namerama.

- Ubeđeni smo...da mi Evropljani treba da budemo snažni, sposobni da uvek učinimo više, u stanju da zaštitimo sebe i naš suverenitet - kazala je Parlijeva novinarima nakon ceremonije.

Rojters navodi da je francuski predsednik Emanuel Makron izneo ideju o osnivanju Evropske inicijative za intervencije u govoru prošlog septembra i da je u početku naišao na skepticizam, zbog toga što je EU u decembru postigla dogovor o odbrambenom paktu koji je značajan po tome što mu je cilj da istovremeno razvija vojne snage i oružje.

Parlijeva je kazala da je i Italija trebalo da učestvuje u Evropskoj inicijativi za intervencije, ali je odustala nakon izbora nove vlade u Rimu.

Rojters navodi da je, uprkos zabrinutosti oko potencijalnog preklapanja nadležnosti sa NATO, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, koji je takođe bio u Luksemburgu, pozdravio odluku o pokretanju Evropske inicijative za intervencije i ocenio da će ona pomoći modernizaciju evropskih vojski i omogućiti im brže mobilisanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading