Novi slučaj "Skripalj" trese Britaniju: MEJOVA KRIVI PUTINA I ZA TROVANJE NARKOMANA

Autor:

Svet

05.07.2018

18:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska premijerka Tereza Mej okrivila je Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina za trovanje dvoje narkomana Čarlija Rolija (45) i njegove devojke Don Sterdžes (44), koji su tokom vikenda navodno došli u kontakt s nervnim agensom novičokom u britanskom gradiću Solsberiju. Oni se otad bore za život.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Opet na meti: Vladimir Putin

Reč je o agensu kojim su, kako tvrdi zvanični London, 4. marta ove godine napadnuti bivši špijun Sergej Skripalj (66) i njegova ćerka Julija (33), takođe u Solsberiju. Sumnja se da je opako biološko oružje ostalo u tragovima nakon što ga je neko doneo u britanski gradić i njime pokušao ubistvo Skripaljevih.

Za Mejovu je zasad najprihvatljivija teorija da su Roli, inače registrovani zavisnik od heroina, i Sterdžesova boravili u Parku kraljice Elizabete i u njemu došli u kontakt sa špricem u kom se nalazio novičok namenjen Sergeju i Juliji.

Roli i njegova devojka Sterdžesova navodno su u parku gde su Skripaljevi nađeni u komi pre četiri meseca uzeli sumnjiv špric

Takav zaključak je usledio jer su upravo u pomenutom parku u komi u martu nađeni i Skripaljevi, te se veruje da ni nakon uloženih miliona funti u čišćenje svih kontaminiranih mesta opaki novičok nije "istrebljen".

- Radna teorija je da su nabasali na špric u kom je ostao novičok iskorišćen za napad na Skripaljeve, a koji je bilo gotovo nemoguće primetiti. Novičok nikad ne nestaje. Spaljivanje je jedina opcija da bude uništen, ali je nemoguće da spalimo čitav grad - rekao je britanski istražitelj i naglasio kako su od trenutka kada su shvatili da je par narkomana u bolnici zbog nervnog agensa sva mesta na kojima su oni bili proglašena opasnim zonama.

Hronologija novog incidenta
- Don Sterdžes i Čarls Roli došli su u Solsberi u petak 29. juna i neko vreme bili u Parku kraljice Elizabete, nedaleko od mesta gde su Skripaljevi nađeni u martu
- Sterdžesova, koja ima stan u Solsberiju u blizini restorana "Zizzi", gde su Skripaljevi u martu ručali, vratila se u njega u večernjim satima
- sutradan je otišla u stan svog dečka u ulici Put za Maglton
- oko 11 sati ujutru šetali su pored baptističke crkve i tada je Sterdžgesovoj pozlilo, pa je završila u bolnici
- Roli je u subotu po podne u apoteci "Boots chemist" uzeo neophodne stvari za svoju partnerku
- uveče je pozvana hitna pomoć jer je Roliju naglo pozlilo i prevezen je u bolnicu u ozbiljnom stanju
- policija je u ponedeljak izdala upozorenje građanima koji se drogiraju da se na ulicama možda našao novi oblik narkotika i da je opasan po život
- u utorak je proglašeno stanje opšte opasnosti otkrićem da je par otrovan nervnim agensom, pa su sva mesta koja su oni obišli stavljena u izolaciju
RepublikaFoto: Tanjug/AP

Zbog takve situacije i činjenice da je Britanija zvanično optužila Moskvu za pokušaj ubistva Skripaljevih, sada se Rusija tereti i za trovanje Rolija i Sterdžesove. Tako je London juče odmah tražio od te zemlje da iznese detalje o napadu novičokom na Skripaljeve kako bi se utvrdilo da li je agens zaista mogao da ostane raširen po čitavom Solsberiju, zbog čega su u opasnosti svi njegovi građani. Na takve navode je odmah reagovao Kremlj, tvrdeći da Rusija nema nikakve veze sa trovanjima.

Peskov: Zabrinuti smo zbog drugog slučaja upotrebe nervnog agensa u Britaniji i odlučno tvrdim da sa tim nemamo ništa

 

- Zabrinuti smo zbog drugog slučaja upotrebe nervnog agensa u Britaniji i odlučno tvrdim da sa tim nemamo ništa. London je ranije odbio naš predlog o zajedničkoj istrazi o Skripaljevima, a pritom nije predstavio dokaze o ruskoj umešanosti u to - podsetio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i poželeo brz oporavak otrovanom paru.

Povodom incidenta se oglasila i ruska stalna misija pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW), nazvavši nove aluzije Britanije suludim.

- Strašno je i pomisliti da je Rusija izvela napad nervnim gasom u Engleskoj usred fudbalskog prvenstva koje se održava u Rusiji - naveo je OPCW.

Ruska misija pri OPCW: Suludo je i pomisliti da je Rusija izvela napad nervnim gasom u Engleskoj usred fudbalskog prvenstva

 

Međutim, Britanci su ostali gluvi na sve to, pa je ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid zakazao hitan sastanak britanskih "Kobri" i pripadnika antiterorističkih jedinica, "spremnih na adekvatan odgovor na ugroženost života građana Ujedinjenog Kraljevstva".

Zbog toga se strahuje da bi najnovije trzavice na relaciji London-Moskva mogle da dovedu do još dramatičnijeg zaoštravanja odnosa dve sile, koje su zbog slučaja "Skripalj" ušle u novu eru hladnog rata. To je rezultiralo time da je i više od 25 zemalja sveta u martu podržalo London i sa svojih teritorija proteralo ogroman broj ruskih diplomata.

Novičok se uništava samo spaljivanjem
- novičok se odnosi na grupu nervnih otrova koje je proizveo SSSR
- poznat je i kao četvrta generacija hemijskog oružja
- dizajniran je tako da se veoma teško otkriva
- toksikolog Aleksej Vodovozov je rekao da je novičok "gotovo mitološka stvar, a da je njegov sastav do danas ostao nejasan"
- do osam puta je otrovniji od nervnog otrova VX
- prisutan je u tečnom stanju, ali se javlja i u obliku finog praška
- deluje veoma brzo ako se udahne ili dospe na kožu
- oštećenja na organima nastupaju nakon 18 sati, a brzo dolazi i do otkazivanja ključnih telesnih funkcija
- najefikasniji način njegovog uništavanja je spaljivanje

Sergej Skripalj na tajnoj lokaciji, Julija se vraća u Rusiju

Sergej Skripalj (66) nalazi se na tajnoj lokaciji otkad je u aprilu otpušten iz bolnice nakon lečenja zbog trovanja nervnim agensom novičokom, dok se, prema najnovijim napisima ruskih medija, njegova ćerka Julija (33) sprema za povratak u Rusku Federaciju. Ta činjenica je posebno zabolela britansku javnost i vlasti te zemlje, koje od početka bez dokaza optužuju Moskvu za pokušaj ubistva Skripaljevih. Osim toga, otkad je Julija otpuštena s lečenja, zvanični London je još intenzivnije demonizovao sve rusko, tvrdeći da mlada Skripaljeva ćerka ne želi nikakav kontakt s domovinom Rusijom. Ispostavlja se, međutim, da je istina potpuno drugačija.

- Julija je telefonom pričala sa prijateljima i rođacima u Rusiji i rekla im kako ima ogromnu želju da se tamo vrati - navodi ruski list Moskovski komsomolets, uz navode da je Skripaljevu u Londonu nedavno posetila najbolja drugarica Gulnara, ali i da je Julija sve vreme u kontaktu sa svojim ruskim dečkom Stepanom Vikejevim (30).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading