MERKELOVA O NATO: Moramo da se fokusiramo na odbranu od "ruske pretnje"

Autor: Tanjug

Svet

07.07.2018

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"NATO mora da se fokusira na svoje prisustvo na istočnom krilu alijanse, kako bismo se odbranili od potencijalne ruske agresije", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi "Politiko".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

- Izazovi za NATO su se drastično promenili u prethodnim godinama - rekla je nemačka kancelarka, dodajući da su rusko pripajanje Krima i njihovo prisustvo u istočnoj Ukrajini pokazatelji da je bitno da se NATO fokusira na sopstvenu odbranu.

Merkelova je rekla da bi fokus trebalo postići kroz neophodne dogovore i prisustvo u centralnim i istočnoevropskim državama.

Ona se obratila uoči samita NATO u Briselu sledeće nedelje, a "Politiko" navodi da je njena izjava viđena kao jaka potvrda vojnig značaja alijanse.

Merkelova kaže da NATO svakako da ima odgovoran odnos sa Rusijom, dodajući da je to jedini razlog zbog kojeg se i dalje vode razgovori u savetu NATO i Rusije.

Postoji bojazan da će američki predsednik Donald Tramp ponovo pokušati da podrije značaj NATO na predstojećem samitu, kao što je to radio i u prošlosti, navodi portal.

Tramp je u prošlosti kritikovao članice NATO, jer ne troše dovoljno na odbranu, zatraživši da izdvoje dva odsto BDP-a za tu namenu. 


Nemačka za sada troši oko 1,24 odsto BDP-a na odbranu, što će do kraja ove godine povećati na 1,31 odsto.

Iako Nemačka već četiri godine uvećava potošnju za odbranu, ona je i dalje ispod dva odsto koliko je dogovoreno na sastanku NATO u Velsu 2014. godine, navodi "Politiko".

Merkelova i ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lejen saopštile su ranije ove nedelje da planiraju da Nemačka do 2024. godine izdvaja 1,5 odsto BDP-a na odbranu, dok će ciljnih dva odsto dostići u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading