POKAZAO IM KO JE GAZDA: Tramp zakasnio u sedište NATO više od sat vremena!

Autor: Tanjug

Svet

12.07.2018

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp stigao je danas u sedište NATO u Briselu, gde se održava drugi dan samita Alijanse, ali sa više od sat vremena zakašnjenja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Na sastanak, kojem prisustvuje i Tramp, trebalo je da se stigne nekih deset minuta pre osam, ali je američki predsednik došao tek oko 9.15, prenosi agencija AP.

Američka agencija navodi da i neki drugi učesnici nisu žurili, pa su došli i posle Trampa.

Tramp će se, kako se očekuje, danas sastati sa liderima Azerbejdžana, Rumunije, Ukrajine i Gruzije, a potom putuje u London.

Drugog dana samita NATO u središtu pažnje će biti konflikt u Avganistanu, nakon prvog dana koji je bio "u znaku" Trampa i njegovih zahteva.

Tramp je juče rekao liderima NATO da bi, umesto dosadašnjih dva odsto bruto domaćeg proizvoda, trebalo da za odbranu u okviru Alijanse izdvoje četiri odsto BDP svoje zemlje.

Američki predsednik pritiska evropske zemlje da više ulažu u odbranu i kritikuje ih zbog trgovinskih sporazuma za koje kaže da su nepravedni prema SAD.

On je juče na Tviteru, dok je prisustvovao samitu NATO u Briselu, napisao da zemlje NATO moraju odmah da dva odsto svog BDP izdvoje za odbranu Alijanse, a to pitanje je vezao za trgovinu i energetiku.

"Kakva korist za NATO ako Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara za gas i energetiku? SAD plaćaju za zaštitu Evrope, a onda gube milijarde na trgovinu. Svi moraju da plate dva odsto BDP odmah, a ne do 2025.", naveo je američki predsednik.

On je prvog dana samita uputio i oštre kritike Nemačkoj da je "zarobljenik" i "totalno zavisna" od Rusije, a zbog sporazuma o dovođenju ruskog gasa do Nemačke.

Agencija Rojters navodi da će lideri danas pokušati da "ostave iza sebe" zahteve američkog predsednika što se tiče izdvajanja za odbranu i fokusiraju se na okončanje sukoba u Avganistanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading