AMERIKA NAPUŠTA NATO?! Besni Tramp dao ultimatum Alijansi

Autor:

Svet

12.07.2018

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp po svemu sudeći vodi svoj lični svetski rat protiv bezmalo svih lidera koji su učestvovali na završenom Samitu zemalja članica NATO. Nakon što je tokom prvog dana skupa izneo niz oprečnih stavova o politici nemačke kancelarke Angele Merkel, od toga da je Berlin zarobljenik Rusije pa do kasnijeg sastanka sa njom, koji je ocenio kao sjajan, juče je ponovo udario na Nemce. On je u stilu apsolutnog gospodara kao ultimatum postavio povećanje evropskih izdataka za NATO ili će Amerika, kako je rekao, pod njegovom vlašću krenuti svojim putem.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Savez pred pucanjem: Predsednik SAD preti Alijansi

Vodeći svetski mediji prenose da je on, u stilu šerifa sa Divljeg zapada, koji je zaboravio da se nalazi u Evropi, prekršio sve diplomatske protokole i u napadu nervoze povisio ton na nemačku kancelarku oslovljavajući je ličnim imenom.

- Angela, moraš nešto da uradiš po ovom pitanju - povikao je Tramp na Merkelovu, zahtevajući od nje više novca za finansiranje Severnoatlantske alijanse, na šta je ona prema njegovim rečima poklekla i pristala da ubuduće učini više po pitanju NATO i gasovoda iz Rusije.

Tramp: Ja sam stabilni genije, veoma sam dosledan svojim stavovima

Iako se burna sednica odvijala iza zatvorenih vrata, mediji pišu da su svi prisutni bili neprijatno iznenađeni Trampovim bahatim ponašanjem, zbog čega je predsedavajući sednice zamolio predstavnike Ukrajine i Gruzije, koje inače nisu članice NATO, da napuste sastanak.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Trpela bahato ponašanje: Angela Merkel

- Tramp je zahtevao da evropske zemlje, sa akcentom na Nemačku, Španiju i Belgiju, moraju da povećaju davanja na 4 odsto BDP do januara 2019. ili će Sjedinjene Države tim putem krenuti same - saopštio je neimenovani izvor.

Međutim, čini se da Tramp svoj nastup na dvodnevnom samitu vidi kao veliku državničku pobedu, nasuprot mišljenju zabrinutih lidera EU. On je, naime, otišao i korak dalje, pa je na pitanje novinara da li će po ulasku u avion promeniti svoje mišljenje u svom prepoznatljivo arogantnom stilu sam sebe pohvalio za sve što čini za SAD.

- Ja sam stabilni genije - rekao je samouvereno Tramp, završavajući svoje učešće na samitu i dodao da uvek ostaje veoma dosledan svojim stavovima.

Na kraju samita on je svoj trijumf obrazložio time da su saveznici u NATO značajno povećali posvećenost većim novčanim davanjima za alijansu.

- Stavio sam im do znanja da sam veoma nezadovoljan. Bilo je nezgodno neko kratko vreme. Sve se na kraju sklopilo - zaključio je Tramp, rekavši da su svih 29 zemalja alijanse, uključujući i Nemačku prihvatile da povećaju svoj budžet za NATO.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading