NEOČEKIVANI SUSRET PUTINA I MERKELOVE: Glavna tema KONFLIKTI

Autor: Tanjug, Republika

Svet

13.08.2018

14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin tokom vikenda posetiće Berlin, gde će se sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Angela Merkel sastaju se u Berlinu

- Kancelarka Angela Merkel biće domaćin ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u subotu 18. avgusta - saopštio je portparol nemačke vlade, Štefen Zajbert.

Za RIA Novosti je rekao da ne može tačno da kaže o čemu će se voditi reč na sastanku tako visokog nivoa, ali je dodao da će među temama biti sirijski konflikt, smirivanje situacije u istočnoj Ukrajini, kao i energetska saradnja.

- Očekuje se da će u fokusu razgovora biti bilateralni odnosi a sigurno i pitanje konflikta u Siriji, kao i situacija u istočnoj Ukrajini i energetske teme - rekao je on.

Najvažnije energetsko pitanje je projekat gasovoda Severni tok 2 koji bi gas direktno dopremao iz Rusije ispod Baltičkog mora do Nemačke.

Dok SAD veruju da će projekat povećati zavisnost Berlina od Moskve, Ukrajina strahuje da će gasovod omogućiti Rusiji da je izbaci iz tranzitne rute za gas.

Zajbert je rekao da EU razgovara sa Rusijom o tome kako da se osigura da Ukrajina i dalje ima ulogu u unosnom poslu od tranzita energenta, i kada se završi Severni tok 2.

Upitan da li je Rusija signalizirala spremost da ispuni evropske zahteve i zadrži Ukrajinu kao tranzitnu zemlju za ruski gas u Evropi, Zajbert kaže da "razgovori još nisu završeni".

Do susreta će doći u vladinoj palati Mezeberg, 65 kilometara severno od Berlina, rekao je portparol, preneo je Rojters.

Dvoje lidera su se poslednji put sastali u crnomorskom letovališu Soči u Rusiji, preneo je Rojters.

Merkelova i nemački ministar inostranih poslova sastali su se prošlog meseca u Berlinu sa šefom ruske diplomatije i načelnikom Generalštaba ruske vojske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading