(VIDEO) VAŠINGTON STREPI OD PEKINGA: Kina razvija flotu dalekometnih bombardera, AMERI UVERENI DA SE SPREMAJU ZA NAPAD

Autor: Tanjug

Svet

17.08.2018

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineska vojska aktivno razvija flotu dalekometnih bombardera i verovatno obučava vojne pilote za vazdušne napade na SAD, navedeno je u novom izveštaju Pentagona. Kako prenosi "Gardijan" u godišnjem izveštaju objavljenom u četvrtak istaknuti su napori Kine da pojača svoj globalni uticaj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kina je povećala vojni budžet, a Pentagon je procenio da je kineska vojna potrošnja prošle godine prešla 190 milijardi dolara.

Nova misija

- Tokom poslednje tri godine Narodno-oslobodilačka armija Kine brzo je proširila područje operacija bombardera i stekla iskustva u pomorskim regijama. Vojska verovatno trenira za napade na SAD i naše saveznike - objavljeno je u izveštaju.

Pentagon je takođe naveo da Kina razvija nuklearne sposobnosti na bombarderima dalekog dometa kao i to da su kineske vazdušne snage "dobile novu nuklearnu misiju".

- Upotreba nuklearno sposobnih bombardera bi prvi put Kini omogućila nuklearnu 'trijadu' sistema na kopnu, moru i u vazduhu - naveo je Pentagon.

Kako se navodi, očekuje se da bombarderi postanu funkcionalni u toku narednih deset godina.

U izveštaju je opisano i da su u avgustu prošle godine šest kineskih H-6K bombardera prišli opasno blizu japanskom ostrvu Okinava gde su smešete američke trupe.

Izveštaj je objavljen u vreme kada Kina i SAD planiraju da održe razgovore kako bi rešili probleme eskalirajućeg trgovinskog sukoba oko tarifa, koji planira da se pretvori u pravi trgovinski rat.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije bila dostupna za komentar, navodi "Gardijan".

Ove godine su kineski bombarderi sleteli i na veštačka ostrva u spornim vodama Južnog kineskog mora, što ej takođe zabrinulo Pentagon.

U januaru je Pentagon stavio Peking zajedno sa Moskvom u centar nove strategije nacionalne odbrane.

Tenzije

U poslednje vreme je bilo više tenzija između američke i kineske vojske, a u maju je američko Ministarstvo odbrane povuklo poziv Kini da učestvuje u međunarodnim pomorskim vojnim vežbama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading