PUTIN ĆE RADITI ZA TEBE, BIĆE MOJ DOSTOJAN NASLEDNIK: Ovako je Jeljcin 2000. govorio Klintonu o aktuelnom šefu Kremlja

Autor:

Svet

31.08.2018

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji predsednik Rusije Boris Jeljcin bio je ubeđen pre nešto manje od 20 godina da je za svog velikog prijatelja, bivšeg šefa SAD Bila Klintona, u Rusiji pronašao čoveka koji će nastaviti da od svoje zemlje pravi američkog vazala na istoku. Verovao je u to vreme da je upravo zato, tada malo poznati, Vladimir Putin pravi izbor da 2000. nasledi njega na čelu Rusije, ne sanjajući da će se godinama kasnije pokazati da je aktuelni šef Kremlja bio spreman na sve sem da bude potčinjen Americi i da prema Vašingtonu vodi podaničku politiku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bil Klinton i Boris Jeljcin

Jeljcinove reči i način na koji je opštio sa Klintonom razotkrivene su u više od 600 stranica na kojima su odštampani transkripti telefonskih, ali i ličnih razgovora dvojice predsednika, i to u periodu od 1993. do 1999. Sa spisa, izloženih u predsedničkoj biblioteci Klintona u Arkanzasu, skinut je epitet "poverljivo", pa su njima otkrivene mnoge mračne strane spoljne politike.

Jeljcin je prvi put Klintonu govorio o Putinu septembra 1999, ističući da je posle mukotrpnog traganja našao osobu koja bi mogla da bude njegov dostojan zamenik na čelu Rusije.

600 stranica transkripta je obelodanjeno

- Narednih dana imaćeš priliku da se sastaneš sa gospodinom Putinom. Voleo bih samo da te ovom prilikom informišem o tome kakav je on čovek. Trebalo mi je mnogo vremena da smislim ko bi posle mene mogao da 2000. postane novi predsednik Rusije. Nažalost, dugo vremena nisam mogao da nađem odgovarajućeg kandidata. Konačno, naišao sam na njega, i to je Putin. Istražio sam njegovu biografiju, apsiracije, interesovanja i sve ostalo. Otkrio sam da je solidan čovek i da poseduje široko znanje o različitim problemima. Istovremeno, on je temeljan, jak i veoma društven. Lako uspostavlja dobre kontakte, posebno sa ljudima koji bi trebalo da mu budu partneri. Siguran sam da ćeš shvatiti brzo da je on visokokvalifikovan partner za ovu funkciju. Siguran sam da će on imati podršku 2000. Na tome kontinuirano radimo - napisao je Jeljcin Klintonu, a zatim priču nastavio i u novembru iste godine u Istanbulu.

Jeljcin: Putin je demokrata i on odlično poznaje Zapad. On će nastaviti "jeljcinsku liniju demokratije" i ekonomije. On ima energiju i mozak da uspe

- Putin je demokrata i on odlično poznaje Zapad. Radićete zajedno! On će nastaviti "jeljcinsku liniju demokratije" i ekonomije. On ima energiju i mozak da uspe - naveo je tada.

Podsetimo, Rusija je pod Jeljcinom bila slaba, bankrotirana zemlja koja nije uspevala da zaustavi američki uticaj ni po jednom pitanju. Umro je aprila 2007, a njegovoj sahrani prisustvovali su i Putin i Klinton.

Klinton Jeljcinu: Čoveče, ispisao si istoriju (31. decembar 1999)

Jeljcin je saopštio iznenadnu odluku da daje ostavku na mestu čelnika države.

Klinton: Morao sam da te pozovem danas. Znam da je to bila teška i isto tako hrabra odluka. Ti si vodio Rusiju kroz istorijsko vreme za nju i ostavio si zaostavštinu koja će tvom narodu omogućiti da živi bolje u godinama koje dolaze. Borise, siguran sam da će te istoričari zvati ocem ruske demokratije koji je radio na tome da svet postane jedno bezbednije mesto.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Jeljcin: Ne dozvolimo da se NATO proširi na bivše republike SSSR (mart 1997)

Klinton: Sada ceo svet treba da se uveri da se stvari jesu promenile, zato treba da se skoncentrišemo na ono u čemu se slažemo, na stavove o nuklearnom i konvencionalnom oružju, a ne na ono u čemu se ne slažemo.

Jeljcin: Razumem to, Bile, ali Duma će ratifikovati naše sporazume samo ako mi ti sada obećaš, dok pričamo jedan na jedan, da se NATO neće širiti, da neće obuhvatiti bivše članice SSSR. Moram to sada da čujem od tebe. Razumem da situacija možda može da se promeni za 10 godina ili kasnije, ali ne sada. Ali meni treba uverenje od tebe da se to neće desiti u bliskoj budućnosti.

Klinton: Ako ti to sada kažem, Kongres će saznati i onemogućiti glasanjem sve naše sporazume.

Jeljcin: Bile, daj mi 2,5 milijardi dolara da isplatim penzije (jun 1996)

Jeljcin: Bile, za moju izbornu kampanju mi hitno treba zajam od 2,5 milijardi dolara. Treba mi novac da isplatim ljudima penzije i plate. Razumi me.

Klinton: Proveriću šta mogu da uradim, razgovaraću i sa nekim našim prijateljima.

Jeljcin: Desiće se apokalipsa ako me komunisti pobede, oni će uništiti sve, doći će do građanskog rata. Uzeće nazad Krim, čak će krenuti i na Aljasku.

Jeljcin: Dajte Evropu Rusiji (novembar 1999)

Jeljcin: Evropa treba da bude ruska. Amerika nije Evropa. Evropa treba da bude biznis Evropljana, a Rusija je jednim delom u Evropi, jednim u Aziji.

Klinton: Znači, hoće i Aziju?

Jeljcin: Naravno, Bile, dogovorićemo se u vezi sa svim.

Klinton: Ne verujem da bi Evropljani baš bili srećni zbog toga.

Jeljcin: Ne svi, ali ja sam Evropljanin i voleo bih to. Ja živim u Moskvi, a Moskva je u Evropi. Bile, ozbiljan sam. Daj Evropi da bude svoja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading