Što duže Tramp bude na vlasti, Nemačka će biti bliža Rusiji i Kini

Autor: sputniknews.com

Svet

03.09.2018

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Što duže američki predsednik Donald Tramp ostane na vlasti, sve više će rasti rizik od jačanja antiameričkih snaga u Nemačkoj, što će zemlju terati prema Rusiji i Kini, rekao je nekadašnji nemački ambasador u Vašingtonu Volfgang Išinger.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Što duže Tramp ostane na položaju, teže ćemo se suprotstaviti onima koji u ovoj zemlji i na drugim mestima u Evropi vode polemiku još od Vijetnamskog rata da bi trebalo da prekinemo odnose sa Amerikom. Bilo bi mnogo teže za nemačku vladu da ostane na putu i odbrani ovu vezu - rekao je Išinger, koji je i predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije, prenosi Rojters.

Tramp je u više navrata napao Nemačku zbog toga što ne troše dovoljno na odbranu, a to je dovelo do jaza između dve države, navodi Rojters.

Agencija podseća na prošlogodišnju anketu, u kojoj je samo 35 odsto Nemaca izrazilo pozitivan stav prema SAD otkad je Tramp predsednik.

Druga anketa ukazala je da Nemci smatraju Trampa većom spoljnopolitičkom pretnjom od lidera Severne Koreje, Rusije i Turske.

Pojedini nemački političari iskoristili su ovu situaciju da zatraže bliže veze Berlina sa Moskvom i Pekingom, navodi Rojters, dodajući da je do sada nemačka kancelarka Angela Merkel izdržala takve pritiske, prenosi Tanjug.

Išinger smatra da je zabrinjavajuće to što Tramp koristi sankcije kao spoljnopolitičko oruđe i to što je zapretio da će kazniti nemačke i druge firme uključene u izgradnju „Severnog toka 2“ sa Rusijom.

- Ako SAD iskoriste sankcije kako bi sprečile izgradnju 'Severnog toka 2', posledice će biti otrovne po transatlantski odnos. Čak iako dovodite tok u pitanje, nije teško videti da je ovo opasan prestup, nametanje američkih pogleda Evropi - rekao je Išinger, prenosi Rojters.

S obzirom na kritike sa kojima se Nemačka suočila od Trampa, Išinger je procenio da će Nemačka morati da izdvoji od deset do 15 milijardi evra u naredne četiri godine kako bi ispunila najosnovnije bezbednosne kriterijume.

- Nismo tamo gde bi trebalo da budemo. Može se reći da smo poslednjih godina nazadovali. Nije dovoljno da samo kažemo da želimo da preduzmemo veću odgovornost… Mora da bude budžetskih posledica - rekao je Išinger.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading