TRAMP UPOZORIO PUTINA I ASADA - NE DIRAJTE TERORISTE!

Autor: vostok.rs

Svet

04.09.2018

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp je upozorio sirijskog predsednika Bašara Asada da ne napada provinciju Idlib, jedno od poslednjih utočišta za teroriste u zemlji, te takođe savetuje Iranu i Rusiji da ne učestvuju u "potencijalnoj ljudskoj tragediji"

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp seje strah

Izražavajući svoju zabrinutost da bi stotine hiljada života moglo biti ugroženo tokom operacije sirijske vojske kako bi očistila provinciju Idlib od militanata, Tramp je upozorio Damask, kao i Moskvu i Iran, protiv "pravljenja velike humanitarne greške".

- Predsednik Sirije Bašar al Asad ne sme nesmotreno napasti provinciju Idlib. Rusi i Iranci bi napravili veliku humanitarnu grešku ako bi učestvovali u ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji - saopštio je Tramp putem tvitera.

Rusija, koja tek treba da komentariše najnoviju izjavu američkog lidera, već nekoliko sedmica radi na uspostavljanju humanitarnih koridora u provinciji Idlib.

 

 

 

Nešto ranije pre Trampovog saopštenja, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napomenuo je da Rusija, Turska i Iran rade na razdvajanju oružane opozicije i terorista u toj oblasti, tako da svaka potencijalna vojna operacija poštedi civile. Istovremeno, Lavrov je naglasio da teroristi u Siriji i dalje dobijaju oružje i municiju.

Tokom poslednjih nekoliko nedelja, ruska vojska takođe upozorava da se militanti pripremaju da izvedu lažni napad hemijskim oružjem u Idlibu kako bi se optužio Damask. Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog toga što takav lažni napad može poslužiti kao izgovor za SAD i njihove saveznike da izvrše vazdušne napade na infrastrukturu Sirije i njenu vojsku, što bi dodatno ugrozilo proces pomirenja u zemlji.

Sjedinjene Države ranije su saopštile da će "izvršiti odmazdu" za mogući hemijski napad od strane sirijske vlade, napadom koji bi bio jači od onog iz aprila. Najnovije upozorenje Trampa dolazi usred ruske vojne vežbe na Mediteranu, koja uključujuje 25 brodova i strateške bombardere, za koju je Kremlj saopštio da je povezana sa situacijom u Idlibu. 

Ranije je američka mornarica takođe rasporedila razarače "Ros" i "Sulivans" u region. Ta borbena grupa takođe uključuje B-1B strateški bombarder koji je premešten u vazduhoplovnu bazu u Kataru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading