(VIDEO) ŠAMARČINA EU, ORBAN KAŽNJEN ZBOG MIGRANATA: Svi detalji pokretanja NUKLEARNE OPCIJE protiv Mađarske

Autor:

Svet

12.09.2018

17:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski premijer Viktor Orban doživeo je neviđeni fijasko kada je na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta (EP) u srcu Strazbura čak 448 poslanika tog tela glasalo "za" da Mađarska bude oštro kažnjena zbog stavova mržnje prema migrantima, čime je, kako je naglašeno, ta zemlja žestoko prekršila osnovna demokratska načela Unije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Viktor Orban

Ogromnom većinom glasova prihvaćen je izveštaj Džudit Sargentini iz Kluba poslanika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza, koja je ukazala da je u Mađarskoj pod Orbanovim pokroviteljstvom aktuelno sve ono protiv čega se EU borila decenijama.

Sargentinijeva je zato pozvala da se protiv zvanične Budimpešte pokrene kontroverzni član 7 Lisabonskog sporazuma poznat kao "nuklearna opcija", što je nakon jučerašnjeg glasanja postalo praktično neizbežno.

Mađarskog premijera vređali da je desničar i diktator

Udar člana 7, koji podrazumeva uvođenje oštrih sankcija protiv neke članice EU, zbog čega nikada u potpunosti i nije primenjen, Orban je veoma teško primio. Vidno unezverenog izraza lica on je napustio sednicu, ne želeći da komentariše salve poslaničkih napada na svoj račun da je desničar, korumpirani diktator i slično.

On je samo dan ranije, podsetimo, priznao kako je svestan da je presuda njegovom narodu već ispisana, te da Evropu "očigledno ne zanima to što su Mađari kroz istoriju prolivali krv da bi ona postala i ostala hrišćanska".

Sijarto: Ovo je bedna osveta političara koji se zalažu za migracije. Odluka je doneta na prevarantski način

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Evropski parlament

Njegov ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ipak nije imao dlake na jeziku kada je u pitanju odluka EP.

- To je bedna osveta političara koji se zalažu za migracije. Odluka je doneta na prevarantski način - poručio je Sijarto.

Zategnuti odnosi Budimpešte i Brisela tinjaju još od početka migrantske krize 2015. Talas useljavanja koji je tada uzdrmao celu Evropu najmanje je zahvatio upravo Mađarsku, zbog čega ju je EU zato žestoko kritikovala.

Vrhunac krize usledio je kada je Orban kategorički odbio da prihvati određeni broj migranata prema kvotama koje je odredila Unija.

Uz Orbana stali predstavnici hrvatske HDZ

Osim toga, njemu je na teret stavljeno da ugrožava slobodu štampe u svojoj zemlji i sprovodi progon političkih neistomišljenika.

Stručnjaci tvrde da za Mađarsku još ima nade da protiv nje ne bude pokrenut kontroverzni član jer njegovo aktiviranje prati određena procedura koja je uvek neizvesna. Zanimljivo je da bi aktiviranje mogla da blokira Poljska, koja je i sama prošla kroz istu proceduru 2017, kada joj je Brisel stavio na teret da zakonima o pravosuđu ugrožava osnovna demokratska načela.

Interesantno je da su juče uz Orbana stali poslanici hrvatske HDZ.

BROJKE
448 poslanika EP glasalo "za" akciju protiv Mađarske
197 njih bilo protiv
48 poslanika ostalo uzdržano

Nema opravdanja za širenje mržnje

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel oglasila se juče nedugo nakon odluke Evropskog parlamenta o Mađarskoj komentarom da nikada ne postoji opravdanje za širenje mržnje, pa čak ni u slučaju kada migranti počine neki zločin u evropskim zemljama. Ona je, naime, poručila svom narodu da ozbiljno shvata njihovu zabrinutost zbog najnovije serije kriminalnih dela za koje su u Nemačkoj optuženi tražioci azila, ali da to ne znači da bilo gde treba da se odgovori simpatijama prema nacizmu. Time je aludirala na dešavanja u nemačkom gradu Kemnicu, gde već danima besne protesti ekstremnih desničarskih grupa, na kojima se traži proterivanje migranata, kao i smena Merkelove.

Orbane, otcepi Mađarsku od EU

RepublikaFoto: Tanjug AP

Najdžel Faraž, bivši čelnik britanske evroskeptične stranke UKIP, koja se najglasnije zalagala za odvajanje Ujedinjenog Kraljevstva od EU, poručio je juče da izveštaj o urušavanju načela Unije u Mađarskoj predstavlja uvredu i za Viktora Orbana i za njegovu zemlju.

- Orbane, dođite u Bregzit klub, svideće vam se - rekao je Faraž, a zatim ishvalio mađarskog premijera: "Hvala bogu da ovde postoji barem jedan evropski čelnik koji se založio za svoja načela, svoj narod i svoju kulturu i to u odnosu na ovo strašno zlostavljanje."

Faraž je sad predsednik kluba poslanika Evropa nacija i slobode (ENF).

Sankcije i isključivanje iz glasanja
- EU prvu verziju člana 7 Lisabonskog sporazuma uvela 1999. pred proširenje na istok
- nakon Amsterdamskog sporazuma, usledio je i Lisabonski s dopunjenim članom 7

- on služi EU kao mehanizam kažnjavanja onih članica koje nedovoljno poštuju slobodu, ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava

- ako bi se član aktivirao u slučaju Mađarske, njoj bi bilo oduzeto pravo glasa u evropskim institucijama

- mogle bi da joj budu uvedene i određene sankcije
- njime nije predviđeno isključivanje iz članstva u EU

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
demokratija

12.09.2018 20:28

A kakva je to sloboda i demokratija ako clanice EU nemaju pravo na svoje misljenje, sbvoj stav i odbranu svoje drzave i naroda vec moraju da ispunjavaju diktate i naredjenja Brisela. To nije demokratija niti sloboda izbora vec diktatura jaceg nad slabijim.