RUSKI POHOD NA CRNI KONTINENT: Moskva gradi bazu u Eritreji

Autor: srbijadanas.com, Republika

Svet

18.09.2018

22:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon Kine, i Rusija ubrzava svoj vojni i ekonomski prodor u Afriku. Moskva planira uspostavljanje baze u Eritreji, zemlji na obali Crvenog mora. Mada iz Kremlja negiraju da je reč o vojnoj bazi, već tvrde da je ona logistička, izgradnjom te infrastrukture bi se Rusija uključila u red država koje imaju izvesnu kontrolu nad ovim strateškim vodama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Njima se transportuje zamašan deo svetske nafte i robe, pa se razne države, među njima i Kina, jagme za bazama na tom potezu.

Rusija je lane s Egiptom, koji je na vrhu ovog koridora i sused naftom bogate Libije, sačinila nacrt sporazuma prema kojem bi njeni vojni avioni mogli koristiti egipatske baze.

Nagađa se da Rusi žele i pomorsku bazu u Egiptu.

Zvaničnici Kremlja su ove godine prokrstarili dobrim delom Afrike sklapajući ekonomske i vojne ugovore.

Ugovore o prodaji oružja Rusija sve više sklapa i u Africi i na Bliskom istoku, otvarajući sebi ona vrata kroz koja Kinezi prolaze kreditima i investicijama. Uz Siriju, gde su sebi obezbedili morsku i kopnenu bazu, stacioniranjem u Egiptu i Eritreji, Rusi bi dobro rasporedili svoje vojne snage u znatnom delu ove oblasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading