(VIDEO) PUTINOVI ODREDI SMRTI: Britanci sada udarili na ruske specijalce, krive ih za aferu "Skripalj"

Autor:

Svet

28.09.2018

18:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Barem jedan od muškaraca za koje verujemo da su 4. marta u britanskom gradiću Solsberiju nervnim agensom novičokom pokušali da ubiju bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju prošao je trening sa odredom ubica iz ruske jedinice za specijalne operacije Spetsnaz. To tvrdi britanski list Dejli mejl, koji je nastavio antirusku kampanju, optužujući Kremlj da direktno stoji iza trovanja Skripaljevih i upotrebe nervnog agensa na tlu Britanije.

Spremini za sve izazove: Pripadnici Spetsnaz

Iako svaka zemlja na svetu ima svoje specijalne jedinice pri vojsci i policiji, Britanci sada koriste zategnutu situaciju sa Moskvom da bukvalno satanizuju Spetsnaz, navodeći da pripadnici te grupe prolaze obuku koja podrazumeva "kupanje" u krvi, borbu s besnim životinjama na život i smrt, kao i snalaženje u situacijama opasnim po život.

- Na njihovim treninzima postoji samo nekoliko ograničenja, sve je dozvoljeno. Regruti se zatvaraju u mračne prostorije, bez prozora, sa razjarenim psom. Vojnik tada pri sebi ima samo malu lopatu. Poruka za njega je "ubij ili budi ubijen" - navodi list i dodaje da je najmanje jedan od dvojice osumnjičenih muškaraca za trovanje Skripaljevih, Ruslana Boširova i Aleksandra Petrova, prošao baš takvu obuku.

- Moguće je da je neki od njih dvojice jednostavno želeo da se osveti Skripalju, koji je bio oficir ruske Vojne obaveštajne službe (GRU), iz koje je u stvari iznikao Spetsnaz - navodi Dejli mejl i podseća da je ta jedinica formirana još pedesetih godina prošlog veka, a da su njeni pripadnici imali poseban zadatak tokom Hladnog rata da se infiltriraju među neprijatelje u zapadnim zemljama.

Peskov: Moskvi trebaju čvrsti dokazi o trovanju Skripaljevih. Ne mogu se o tome donositi zaključci na osnovu neproverenih medijskih izveštaja

- Korišćeni su i za operacije u Čečeniji i Avganistanu, ali kako je slabio SSSR, slabili su i oni. Međutim, s dolaskom Putina, doživeli su preporod. Danas su srce novog načina borbe Rusije s protivnicima. Pojavljivali su se od 2014. u Ukrajini kao vojnici bez obeležja i umnogome pomogli otcepljenje Krima od te države i njegovo pripajanje Rusiji. Prisutni su, naravno, i u Siriji. U Alepu sam jednom sreo vojnike u sirijskoj uniformi koji su pričali s lokalcima na engleskom s izuzetno izraženim ruskim akcentom. Bili su Spetsnaz. Ne zavaravajmo se, im ih i na britanskim ulicama - ispričao je za Dejli mejl neimenovani izvor iz obaveštajnih krugova Britanije.

Ipak, list ističe da Spetsnaz nije tako elitan kao američke snage Delta.

- Od 15.000 do 17.000 Spetsnaz oficira čak 30 odsto njih su regruti, nasumično izabrani volonteri. Zato je samo mali broj njih u stanju da se suprotstavi jedinicama na zapadu - zaključuje britanski medij.

Podsetimo, portal Belingket iz Britanije objavio je kako su Boširov i Petrov imali lažna dokumenta prilikom ulaska u Britaniju u martu, te da je Boširov u stvari ruski pukovnik Abatolij Vladimirovič Čepiga, kog je čak i predsednik Vladimir Putin odlikovao za hrabrost. To je, međutim, Kremlj negirao, navodeći da za takve tvrdnje ne postoje dokazi.

- Moskvi trebaju čvrsti dokazi britanskih vlasti o trovanju Skripalja i njegove ćerke. Ne mogu se o tome ko je odgovoran donositi zaključci na osnovu neproverenih medijskih izveštaja - izjavio je u petak portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov.

Zadaci koje moraju da prođu
- pretrčavanje tri kilometra za 12 minuta
- pretrčavanje pet kilometara krosa po neravnom terenu za 26 minuta
- pretrčavanje 100 metara za 13 sekundi
- trčanje bosim nogama preko užarenog uglja
- prelamanje drvenih blokova
- niz psiholoških testova (obavljaju se daleko od očiju javnosti)
- spavanje u WC
- udaranje lopatama usred spavanja
- borba na sambo način (bez oružja, golim rukama i predmetima koje dohvate)
- trčanje kroz prostorije ispunjene krvlju, živim mesom i iznutricama
- skakanje sa mostova

Britanski konzulat pomagao trovačima?

Britanske policijske jedinice za borbu protiv terorizma i bezbednosne službe tvrde da su pored Ruslana Boširova i Aleksandra Petrova identifikovali i trećeg ruskog obaveštajca koji je navodno u Solsberiju bio u misiji izviđanja pre trovanja Skripaljevih. Njegov identitet još nije objavljen. Inače, Britanci su juče otišli toliko daleko da su optužili ruske obaveštajne službe da su se infiltrirale u britanski konzulat u Moskvi i na taj način obezbedili da Boširov i Petrov u martu dobiju poslovne vize za put u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading