Ruše Trampa zbog Srbije!

Autor:

Svet

11.10.2018

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Balkan će ponovo uroniti u krvave sukobe, a za sve će biti kriv Putin, čija je strategija naišla na plodno tlo među Srbima, zbog bombardovanja 1999. godine. Strateški cilj Rusije nije da potvrdi autoritet nad Balkanom, već da upregne i uveća postojeće napetosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Ovakvu sumornu prognozu izneo je Asošijeted pres (AP), uz još mnogo gore optužbe na račun Putina. Ipak, prema saznanjima Srpskog telegrafa iz diplomatskih izvora, to je, u stvari, samo deo prljave strategije takozvane američke duboke države, čiji je krajnji cilj udar na Donalda Trampa. Suština je izazvati po svaku cenu haos na Balkanu i jednim udarcem ubiti dve muve: sprečiti Trampov plan o podeli Kosova, njega oslabiti i optužiti Rusiju za nove sukobe.

IDEALNA PRILIKA

Prema rečima našeg sagovornika, stara američka administracija, oličena pre svega u Hilari Klinton, bila je glavni sponzor kosovske nezavisnosti, mnogi koji su nekad bili moćni u Vašingtonu uzeli su i ogromne pare od albanskog lobija, pa je jasno koliku je paniku izazvao Trampov plan o razgraničenju Srba i Albanaca (naš list ekskluzivno je pre dva dana objavio mapu koja je iscrtana u Beloj kući). S druge strane, Klintonova i njena ekipa poznati su kao najveći mrzitelji Rusije i Putina.

- Oni ovo vide kao idealnu priliku da udare na Trampa, ali i da za nove sukobe na Balkanu optuže ruskog predsednika. Medijska mašinerija, koja je od početka angažovana da iznosi najgore optužbe protiv američkog predsednika sada je dodatno pojačala pritisak i zato tekst koji je objavio AP nije nimalo slučajan - objašnjava naš izvor, diplomata.

AP najavio prljavi scenario: Balkan će ponovo uroniti u krvave sukobe, a za sve će biti kriv Putin

Kako kaže naš sagovornik, AP namerno potencira, pa čak i preuveličava napetosti između Beograda i Prištine, a gotovo pola teksta u kojem proriče da će Balkan uskoro eksplodirati posvećuje trijumfu Milorada Dodika na izborima i njegovim bliskim vezama s Putinom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hilari Klinton

- Dodikova pobeda dodatno je ojačala uporište Moskve na zapadnom Balkanu, jer on sada može da blokira svaku stratešku odluku ukoliko to Putin kaže. Snimak iz Sočija na kojem se vidi kako Putin želi Dodiku veliki uspeh na izborima, dok mu Dodik poklanja značku sa zastavom RS, očigledan je prikaz uticaja Rusije u jednom od najosetljivijih regiona u Evropi, krhkom Balkanu, gde je Zapad nastojao da ohrabri pomirenje i reforme nakon brutalnog rata na etničkoj osnovi - piše AP, uz više nego zluradu ocenu da je Dodikova pobeda produbila podele na etničkoj osnovi.

ŠTA JE NA MAPI

Podsetimo, na mapi koju je objavio naš list jasno se vidi da su Tramp i njegovi stratezi presekli da Priština nikako ne može da dobije ono što bi želela. Po tom planu, koji je još u radnoj fazi i mogao bi da pretrpi izvesne izmene, ceo sever Kosova (Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severni deo Mitrovice) pripao bi Srbiji, dok bi delovi šest opština u Kosovskom pomoravlju dobili neku vrstu specijalnog statusa, uz posebnu zaštitu prava Srba, za koju bi garantovala međunarodna zajednica. Crkve i manastiri dobili bi eksteritorijalni status. Takođe, Priština bi mogla da računa da dobije samo mali deo opština Preševo i Bujanovac, bez dodira sa auto-putem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading