OVAKO IZGLEDA RASKOL U PRAVOSLAVLJU

Autor:

Svet

12.10.2018

20:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Odluka Carigradske patrijaršije da prihvati autokefalnost Ukrajinske crkve od Ruske predstavlja legalizaciju raskola i dovešće do nepopravljivih posledica po pravoslavno hrišćanstvo", poručio je u petak Vladimir Legojda, portparol moskovskog patrijarha Kirila.

Patrijarh Kiril

Strahuje se da će se zbog odluke Carigradske patrijaršije, kojom je oštećena Moskva, nastaviti razdor i da će druge pravoslavne patrijaršije biti primorane da biraju kome će se prikloniti

Tim rečima, koje su usledile kao reakcija na poništenje odluke stare skoro četiri veka, da Kijevska mitropolija bude predata Moskovskoj patrijaršiji, Legojda je samo raspirio strepnju od dramatičnog domino-efekta u pravoslavnom svetu, odnosno do raskola i unutar drugih patrijaršija.

Osim toga, verski analitičari opravdano su postavili pitanje kako će se sada poneti brojne pravoslavne crkve, koje će očigledno biti primorane da biraju kome će se prikloniti - Carigradskoj patrijaršiji i njenom čelniku Vartolomeju I ili Moskovskoj pravoslavnoj crkvi na čelu sa patrijarhom Kirilom (videti mapu). 

- Doneta je katastrofalna odluka po svetsko pravoslavlje i njome je pređena crvena linija - upozorio je u petak Aleksandar Volkov, portparol ruskog patrijarha Kirila, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo kako je Moskva duboko zabrinuta zbog pokušaja raskola u Pravoslavnoj crkvi, te da će zato ona učiniti sve da zaštiti Ruse u Ukrajini.

Da li su sledeće Makedonija i Crna Gora?

Analitičar Draško Đenović ne krije bojazan da bi priznavanje autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi moglo da otvori pandorinu kutiju, te da se nakon nje i Makedonska i Crnogorska crkva odvoje od Srpske.

S druge strane, teolog Miloš Stojković smatra da se to ne može uporediti, bar ne u Crnoj Gori, budući da otcepljenjem rukovodi Miraš Dedeić, koji je raščinjen zbog kršenja kanonskih pravila, dok su u Ukrajini u pitanju dve struje, koje su do juče bile u zajednici. 

Njegove reči potvrdio je i verski analitičar Draško Đenović, ističući da se davanjem autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi prekršeni svi kanoni.

- Ako danas kršimo jedne, sutra možemo i druge. To onda otvara vrata novim podelama i kršenju poretka, jer zašto bi se samo zaustavili na Ukrajini - navodi Đenović i podseća da će se više o tim problemima znati od ponedeljka, kada će zasedati Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, ali da se već sada može pretpostaviti ko bi mogao da bude na čijoj strani.

Porošenko likuje

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko sa posebnim likovanjem se obratio javnosti nakon odluke Carigradske patrijašrije, pokazavši time, tvrde ruski analitičari, da je cepanje unutar pravoslavlja ništa drugo do politička odluka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Petro Porošenko

Naime, Porošenko je naveo da je odluka o autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve odraz rešavanja pitanja ukrajinske bezbednosti, državnosti i svetske geopolitike.
- Palo je treće rimsko carstvo - naglasio je on, uporedivši Moskovsku patrijaršiju sa Rimskim carstvom, dok je kijevski Filaret naveo kako je Carigradska patrijaršija sa njega konačno skinula anatemu koju je na njega bacila Ruska pravoslavna crkva zbog zahteva za samostalnošću od nje. 

- Grčki poglavar se već izjasnio da je uz Carigrad, što je i očekivano, budući da je Vartolomej Grk. Uz njih je naravno i Kiparska patrijaršija, kao i Albanska, koju su osnovali Grci. Gruzijci i Rusi su otprilike kao mi i Hrvati, pa će najverovatnije i oni iz tih političkih razloga ići sa Carigradom. S druge strane, nekadašnja Čehoslovačka crkva je bila pod Srpskom crkvom. Do 60-ih svi njihovi episkopi i arhiepsikopi su govorili srpski, jer su u Beogradu završavali bogoslovske fakultete. Oni i Poljaci će najverovatnije stati uz Rusku pravoslavnu crkvu, kao i Rumuni i Bugari, koji kao mi imaju svoje Makedonce, odnosno dve pravoslavne crkve - objašnjava Đenović, dok teolog Miloš Stojković napominje da vaseljenski patrijarh može dati saglasnost, ali da svaka Crkva ima pravo da se izjasni hoće li sada da prizna Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

- Verujem da će najstarije arhiepiskopije stati na carigradsku stranu, a to su Aleksandrijska, Jerusalimska i Antiohijska - zaključuje teolog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nebitan

13.10.2018 17:07

Sacuvaj nas Hriste Boze od antihrista, veadzbina, prelesti i pogiblji! Amin Boze! Dok se ostale religije ujedinjuju i gomilaju nase pravoslavlje se naslo na raspecu i to od svojih staresina. Umesto da se udruze, oboze i umnoze u zajednickim molitvama oni se rasipaju kao vino kad se bacva probusi.