(VIDEO) Putinov KGB na steroidima: Sve što ste hteli da znate o tajnoj agenciji GRU a niste imali koga da pitate

Autor: mediji, Republika

Svet

13.10.2018

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajanstvena Putinova organizacija GRU često se pominje u medijima - bilo da je to slučaj trovanja Sergeja Skripalja ili novi hakerski napad.

Foto: Ilustracija

Iako je osnovana tokom građanskog rata u Rusiji pre gotovo 100 godina, danas je ova organizacija savršen instrument za Putinovo moderno ratovanje.

Nelinearno ratovanje

Prema navodima pojedinih medija, Rusija je odustala od staromodnih načina pokazivanja sile, a nove metode stručnjaci nazivaju "nelinearno ratovanje".

Nove metode čine tajne operacije specijalnih službi, špijuniranje, sajber napadi i internet "trolovanje" kako bi se destabilizovala nacija neprijatelja. Zapadu je trebalo vremena da nauči da odgovori na to.

Tu dolazi GRU - kombinacija specijalnih snaga i obaveštajne službe. Organizacija je na svom početku bila pod upravom Lenjina i Trockog, koji su insistirali da ostane odvojena od "glavne" obaveštajne ruske agencije (KGB).

I danas, GRU ostaje odvojena od SVR, spoljne obaveštajne agencije, i FSB, unutrašnje špijunske agencije - koje su nastale od nekada jedinstvog KGB-a 1991. godine.

GRU je odgovorna ministru odbrane Sergeju Šojgu. Sedište, koje se naziva i "Akvarijum" ima i svoj aerodrom, a nalazi se blizu Moskve. GRU ima šest puta više agenata nego SVR , a najviše njih radi kao vojni atašei u ambasadama, ili kao dvostruki agenti. GRU ima svoje specijalne jedinice, koje se zovu Spetsnaz, a njihova reputacija je poznata širom Rusije.

GRU poseduje i 130 satelita, a poznati su po razvijanju tehnologije za sajber napade, dok hakere regrutuju na najboljim univerzitetima. Upravo su GRU hakeri optuženi za mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine. 

 

Međutim, GRU nije bila oduvek toliko uspešna organizacija.

2008 su, nakon rata Rusije sa Gruzijom, žestoko kritikovani zbog lošeg izveštavanja, da su čak došli da ivicu zatvaranja.

Ali, onda je na čelo organizacije došao general Igor Korobov (62), nekadašnji pilot koji je bio i na meti američkih sankcija. Njegova bliska saradnja sa Putinom dovela je do procvata GRU.

GRU je učvrstila svoj položaj tokom konflikta u Ukrajini, u koji su bili umešani od početka. Njihovi agenti, često u neobeleženim uniformama, pomagali su pobunjenicima. Njihov prvi zadatak bio je sabotaža postrojenja ukrajinske vlade, kao i organizovanje ruskih "vojnih turista" koji su se pridruživali pobunjenicima u dobro koordinisanu vojsku

Postoje navodi i da je agent GRU-a bio zadužen za transport oružja kojim je u Ukrajini oboren malezijski avion MH17.

Na raspolaganju i Asadu

Vostok bataljon, jedinica GRU trupa sastavljena od veterana iz rata u Čečeniji, takođe je učestvovala u konfliktu.

GRU je od 2015. na raspolaganju i Asadovim snagama u Siriji. Među redovima ove organizacije dobro je poznato da se surovo obračunavaju sa izdajnicima - što je pokazao i pokušaj ubistva Sergeja Skripalja, koji je potresao svet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading