Novinar snimio sopstveno ubistvo

Autor:

Svet

14.10.2018

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj saudijskog novinara Jamala Kašogija (59), kome se nakon odlaska u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra gubi svaki trag, ne prestaje da potresa svetsku javnost, a turski provladin list Sabah piše da postoje video i zvučni zapisi njegovog mučenja, na kojima se čuju jezivi krici tokom torture.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jamal Kašogi

Naime, izveštaj lista Sabah objavljen je odmah nakon dolaska specijalne delegacije iz Saudijske Arabije u Tursku u petak, gde bi trebalo da bude formirana zajednička radna grupa koja će ispitati navode o Kašogijevom nestanku.

Prema pojedinim izvorima, snimci na kojima se čuje brutalno mučenje, kao i razgovor osoba koje Kašogija ispituju na arapskom jeziku, snimljeni sunjegovim epl pametnim satom, na kojem je on uključio opciju za snimanje neposredno pre ulaska u ambasadu.

Abdulaziz: Sve su to neutemeljene laži koje kruže o ubistvu Kašogija

- Trenuci u kojima je Kašogi ispitivan, mučen i ubijen zabeleženi su i sačuvani u memoriji njegovog epl sata - navodi se u tekstu i dodaje da je sat bio povezan sa ajfonom koji je ostao kod njegove verenice Hatidže Džengiz, s kojom je planirao da se oženi, zbog čega je i posetio ambasadu, gde je želeo da izvadi papire za venčanje.

List prenosi i da je Kašogi nosio crni epl sat kada je ušao u ambasadu, a agenti saudijske obaveštajne službe tek po njegovoj smrti otkrili su da je opcija za snimanje uključena. Prema navodima Sabaha, kada su shvatili da je Kašogi ostavio zapis o svojoj smrti, oni su iskoristili njegov otisak prsta kako bi pristupili podacima u satu, odakle su deo uspeli da izbrišu, dok je preostali materijal sačuvan na Hatidžinom telefonu.

Sunovrat saudijske berze

 

Nakon što se u celu priču oko nestanka saudijskog novinara umešao i američki predsednik Donald Tramp, koji je zapretio Rijadu da će se suočiti sa ozbiljnom kaznom ukoliko se ispostavi njihova umešanost, berza u Saudijskoj Arabiji doživela je potpuni krah. Naime, pretnje sankcijama šefa Bele kuće podigle su uzbunu kod investitora i uzrokovale pad berze u Rijadu od rekordnih 6,8 odsto, što je nezabeleženo u poslednjih nekoliko godina.

Visoki američki službenici koji sa velikom pažnjom prate ceo slučaj rekli su za Vašington posti i Gardijan da su im pripadnici turske vlade rekli da su dokazi koje poseduju izuzetno jaki. Ipak, prenose svetski mediji, za sada je nejasno da li su turski izvori koji su u kontaktu sa američkim službenicima i lično čuli snimke torture ili im je to neko preneo.

S druge strane, i Saudijci su se u subotu prvi put oglasili povodom optužbi da stoje iza ubistva novinara negirajući da Rijad stoji iza toga.

- Sve su to neutemeljene laži koje kruže o ubustvu Kašogija - izjavio je saudijski ministar unutrašnjih poslova princ Abdulaziz bin Saud bin Naif bin Abdulaziz.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading