SAD NEĆE MIGRANTE IZ MEKSIKA: Matis šalje vojsku na granicu?!

Autor: Tanjug

Svet

28.10.2018

22:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je danas da zvaničnici Pentagona još razrađuju detalje o slanju nekoliko stotina vojnika na južnu američku granicu, dok se karavan migranata polako kreće ka severu Meksika i Sjedinjenim Državama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džejms Matis

Pentagon je u petak odobrio zahtev Ministarstva za unutrašnju bezbednost da uputi nekoliko stotina vojnika na američko-meksičku granicu, a čija je uloga opisana kao pomoć agentima granične patrole. 

U saopštenju se navodi da će vojnici pružati podršku graničnoj patroli u planiranju pružanja pomoći, organizovanju lekarskih timova i izgradnji privremenog smeštaja za migrante, uz druge dužnosti.

Vojnici će se pridružiti više od 2.000 članova Nacionalne garde koji su već raspoređeni na granici kako bi pomogli agentima pogranične patrole.

U međuvremenu, prema nekim izveštajima, administracija predsednika Donalda Trampa razmatra novu uredbu kojom bi se tražioci azila i imigranti sprečili da pređu američko-meksičku granicu, prenosi Glas Amerike.

Mediji se pozivaju na izjave neimenovanih zvaničnika koji navode da vlasti razmatraju niz administrativnih i pravnih mera zasnovanih na zaštiti nacionalne bezbednosti, kako bi se migranti sprečili da zatraže azil.

 

 

Karavan migranata koji pešače ka severu još je stotinama kilometara daleko od najbliže američke granice.

Agencija UN za izbeglice poziva Vašington da dozvoli ljudima koji beže od progona i nasilja, uključujući i one koji putuju u karavanu iz zemalja Centralne Amerike, da zatraže azil na američkoj teritoriji.

- Naš stav na globalnom nivou jeste da pojedincima koji beže od nasilja i progona treba dati pristup teritoriji i zaštiti koja uključuje izbeglički status - izjavio je za Glas Amerike portparol UNHCR-a Andrej Mahečič. 

- Ako ljudi koji beže od progona i nasilja uđu u Meksiku, treba da im se pruži pristup meksičkom sistemu azila, a onima koji uđu u SAD treba da se pruži pristup istom američkom sistemu - rekao je Mahečič.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading