Sahranjene prve žrtve masakra u Pitsburgu, a Trampu poručuju da NE DOLAZI!

Autor: Tanjug

Svet

30.10.2018

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jevrejska zajednica u Pitsburgu okupila se danas da bi sahranila prve žrtve najsmrtonosnijeg napada na Jevreje u američkoj istoriji, dok se istovremeno najavljuju protesti protiv planirane posete američkog predsednika Donalda Trampa tom gradu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ožalošćeni ispred sinagoge

U pucnjavi u subotu u sinagogi, u američkom gradu Pitsburgu, ubijeno je 11 osoba, nakon što je napadač Robert Bauers (46) uleteo u sinagogu i otvorio vatru uz povike "svi Jevreji moraju da umru", podseća Rojters.

Napadač je sada u pritvoru bez mogućnosti kaucije.

Taj napad je podgrejao nacionalnu debatu o Trampovoj političkoj retorici, koja je, kako tvrde kritičari, doprinela usponu desničarskog ekstremizma u SAD.

Tramp je najavio da će posetiti policajce i druge povređene u masovnoj pucnjavi.

- Samo ću odati počast -  izjavio je Tramp za Foks njuz, što je odmah naišlo na oštre kritike lokalnih jevrejskih lidera koji su poručili da nije dobrodošao.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Više od 43.000 ljudi stavilo je svoj potpis na pismo, u kojem se jevrejska organizacija protivi "nemoralnoj agendi Trampove administracije i Republikanske stranke".

Gradonačelnik Pitsburga Bil Peduto je rekao da de on takođe protivi Trampovoj poseti i poručio da bi predsednik trebalo da sačeka da se obave sve sahrane, pošto bi, u suprotnom, dodatne mere bezbednosti zasigurno skrenule pažnju sa "prioriteta", a to je sahrana stradalih.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading