4 scenarija pred Amerikancima: Izbori za Kongres su test za Trampa, ali i za čitave SAD

Autor:

Svet

06.11.2018

18:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve oči sveta uprte su u Sjedinjene Američke Države, gde se održavaju izbori za oba doma Kongresa, a koji, osim što predstavljaju važan test za administraciju šefa Bele kuće Donalda Trampa, određuju i kojim će se putem kretati jedna od najmoćnijih sila današnjice u naredne dve godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Sudeći prema poslednjim anketama, demokrate imaju velike šanse da "zagospodare" Predstavničkim domom, u kom Trampovi republikanci imaju većinu. Time mu je u prethodne dve godine omogućavano da bez imalo muke obezbeđuje podršku za sve svoje predloge zakona i ključne odluke.

POSLEDNJE ANKETE: 87,3% šanse demokrate imaju da osvoje Predstavnički dom

Stanje bi tako, napominju analitičari, umnogome moglo da se promeni ako nešto malo više od 20 mesta u Predstavničkom domu demokrate preuzmu od republikanaca. Situacija sa Senatom je nešto drugačija jer, prema analizama, demokrate imaju veoma male šanse da dobiju republikance, što bi, da je situacija drugačija, bilo dosta bolnije za Trampa.

250 miliona Amerikanaca ima pravo glasa

40% najčešća izlaznost na ovim izborima

Ključne teme oko kojih se ovih dana sve vrtelo u Americi bile su imigracija, Trampova spoljna politika (odnos sa Rusijom, sporazum sa Iranom, trgovinski rat sa Kinom), ali i tradicionalna pitanja oko kojih se republikanci i demokrate spore - pitanja abortusa i kontrole oružja.

 

 

Interesantno je da je FBI juče izdao upozorenje da bi Ruska Federacija mogla da se meša u glasanje za Kongres, na šta je portparol Kremlja Dmitrij Peskov najpre odbio da odgovori na te navode, da bi ubrzo reagovao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

POSLEDNJE ANKETE: 83,3% šansi republikanci imaju da zadrže Senat

- To su zaista prazne izjave - bio je jasan Lavrov.

Izbori su juče počeli u Vermontu, ali je glasanje posebno važno u Džordžiji i Floridi, po čijim će se izlaznim anketama znati da li će na izborima trijumfovati demokrate ili republikanci. Inače, samo glasanje, koje u Americi služi da bi se ograničila moć predsednika, te njegova stranka uvek i zabeleži manji gubitak, predstavlja ove godine i važan test za demokrate jer će se pokazati da li su se i koliko oporavili nakon Trampove pobede 2016.

 

Demokrate osvajaju Predstavnički dom, republikanci zadržavaju Senat

Sva istraživanja pokazuju da će to biti najrealniji scenario jer demokrate beleže rast popularnosti poslednjih meseci, a uključili su i dosad najveći broj žena kandidata kako bi privukli birače.

Šta to znači: Demokrate će moći da menjaju Trampove agende i ispituju njegovu administraciju. Republikancima u Senatu, s druge strane, ostaje moć da potvrđuju predsednikove nominacije za važne funkcije, uključujući i sudove, ali će za neka najbitnija pitanja morati da traže saglasnost Predstavničkog doma. Demokratama, inače, odgovora i scenario u kom će samo smanjiti razliku u Senatu i preuzeti neko mesto od republikanaca jer očekuju da će njime dominirati tek 2020.

 

Republikanci zadržavaju i Predstavnički dom i Senat

Ovaj scenario je moguć ako glasači iz ruralnih područja izađu u većem broju od očekivanog, a mlađi glasači i oni poreklom iz Latinske Amerike ostanu kod kuće.

Šta to znači: Ogromna potvrda dosadašnjeg rada Trampove administracije značiće konačno uništenje reforme zdravstva bivšeg šefa SAD Baraka Obame (Obamakera), ali i prekid istrage o navodnom mešanju Rusije u Trampovu pobedu 2016. Dominaciju u Kongresu predsednik će iskoristiti i za obračun s migrantima s obzirom na to da bi upravo tom pitanju mogao da zahvali za uspeh na glasanju.

 

Demokrate osvajaju oba doma

To je malo verovatni scenario s obzirom na to da bi demokrate morale da osvoje glasove građana Nevade i Arizone, a verovatno i Tenesija i Teksasa, gde Tramp i njegovi republikanci imaju veliku podršku.

Šta to znači: Tramp bi drastično morao da menja svoju politiku i pristane na rad sa demokratama.

 

Nepoznati rezultati

Kompleksnost glasanja na američkim izborima i činjenica da se glasovi zbog različitih vremenskih zona ne prebrojavaju dovoljno brzo, može se desiti da tokom izborne noći ne budu poznati rezultati.

Šta to znači: Analitičari upozoravaju da bi to moglo da izazove nesagledive posledice, pre svega zbog neizvesnosti.

Šta se bira

- CEO PREDSTAVNIČKI DOM KONGRESA: 435 mesta ukupno - aktuelno stanje: 193 demokrate, 235 republikanci
- TREĆINA SENATA: 100 mesta ima ukupno, a bira se 35 senatora - aktuelno stanje: 47 demokrata, 51 republikanac
- 36 guvernera

3 najveća spoljnopolitička izazova za Trampa ako izgube republikanci

- susret sa Putinom 11. novembra - Trampa će Kongres razapeti ako ne bude oštriji prema ruskom kolegi nego u Helsinkiju

- susret sa Đinpingom 30. novembra - sa kineskim kolegom videće se prvi put otkad je započeo trgovinski rat sa njegovom zemljom, koji nisu želeli čak ni republikanci

- politika prema Severnoj Koreji - poznato je da su demokrate bile za oštriji pristup prema Kim Džong Unu nego što je to učinio Tramp

 

Poznati u ratu pred izbore zbog Trampa

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Najpoznatije zvezde današnjice sa tla SAD ušle su u pravi rat pred ključne američke izbore i to zbog Donalda Trampa.

Naime, među njegovim najvatrenijim "navijačima" našao se bračni par Kanje Vest i Kim Kardašijan, kao i bokserska legenda Majk Tajson, koji sa aktuelnim šefom Bele kuće druguje još od osamdesetih. Tradicionalno je uz njega bio i bivši MMA borac Hulk Hogan, koji je Trampove kritičare nazvao neznalicama i kukavicama. S druge strane, međutim, našla se mnogo brojnija grupa zvezda koje je u antitrampovskoj kampanji predvodio legendarni Robert Deniro, ali i glumica Meril Strip, pevačica Šer, glumac Alek Boldvin, kao i mlađana pop-diva Rijana. Ona je predsedniku zabranila da koristi njene pesme tokom kampanje.

 

Najveći gubitnik bio Klinton

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Iako mnogi ukazuju na to da će rezultati aktuelnih izbora biti test za Donalda Trampa, ne treba zaboraviti činjenicu da on u slučaju da u Kongresu izgubi podršku svojih republikanaca neće biti jedini šef Bele kuće kome se to desilo. Naime, najvećim gubitnikom se u tom slučaju može smatrati Bil Klinton, čije su demokrate 1994. na "midterm" izborima izgubile većinu i u Senatu i u Predstavničkom domu. Demokrate su se povratile tek 2006, u vreme Baraka Obame, kada su zauzele većinu u oba doma.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading