SAUDIJCI PRIPREMAJU OPASAN PLAN: Spremni na sve da zataškaju ubistvo Kašogija

Autor: Republika

Svet

16.11.2018

15:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saudijski prestolonaslednik, Muhamed bin Salman, pokušao je da ubedi izraelskog premijera Banjamina Netanijahua da započne konfikt sa Hamasom u Gazi, kao deo plana da se skrene pažnja sa slučaja ubijenog novinara Džamala Kašogija, kažu izvori iz Rijada.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi

Navodno, rat u Gazi je deo niza mera i scenarija koje je predložila Radna grupa za hitne slučajeve, koja je oformljena kako bi se smanjila šteta od curenja informacija o ubistvu Kašogija.

Radna grupa, koja se sastoji od zvaničnika iz Kraljevskog suda, ministra unutrašnjih i spoljnih poslova, i obaveštajnih službi, na svakih šest sati informiše mladog princa o novim dešavanjima. Oni su, kako piše "Midl Ist Aj", savetovali bin Salmana da bi rat u Gazi odvratio pažnju američkog predsednika Donalda Trampa i fokusirao Vašington na ulogu koju ima Saudijska Arabija u podsticanju izraelskih strateških interesa.

Takođe, grupa je savetovala princa da "neutralizuje Tursku svim sredstvima", uključujući i pokušaje da podmiti tuskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ponudama za kupovinu njihovog oružja i izjavama prestolonaslednika da želi da pobošlja odnose između Rijada i Ankare.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Muhamed bin Salman

U komentarima koje je izrekao u Inicijativi za buduću investiciju prošlog meseca, bin Salman je tvrdio da je ubistvo Kašogija iskorišćeno kako bi se napravio jaz između Saudijske Arabije i Turske. Dodao je i da se to neće dogoditi "sve dok postoji kralj koji se zove kralj Salman bin Abdelaziz i krunski princ koji se zove Muhamed bin Salman u Saudijskoj Arabiji".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading