Albanski lobisti novcem utiču i na Trampa?!

Autor: Tanjug

Svet

18.08.2017

08:41 >> 08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanski lobisti novcem će uticati na administraciju predsednika SAD Donalda Trampa da bi izdejstvovali povoljno rešenje kosovskog problema, a Srbija nade polaže u snažnu diplomatsku aktivnost, piše "Blic".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
 Albanski lobisti novcem utiču i na američkog predsednika: Donald Tramp

Nije tajna da su milioni koji se već godinama iz Prištine slivaju ka Vašingtonu pridobili Klintonovu, Bušovu i Obaminu administraciju, navodi list.

Donald Tramp bi, međutim, mogao biti predsednik SAD pod kojim će kosovski čvor biti konačno raspetljan, pa će lobiranje i finansiranje albanskih interesa sada biti veće nego ikad pre.

List piše da se kao najveći finansijer albanskih ciljeva na Kapitol hilu pominje se pre svega "najbogatiji Albanac" Bedžet Pacoli, ali i nekadašnji čelnik Samoopredeljenja Fljorin Krasnići i biznismen Hari Bajraktari.

Pacoli, čija je koalicija i dalje u igri da dobije premijersko mesto u vladi Kosova, poznat je po plaćanu lobista i sastancima na kojima je želeo da utiče na priznanje Kosova, ali i (nedavno) oslobađanje Ramuša Haradinaja iz ekstradicionog pritvora u Francuskoj.

"Blic" navodi da Srbija sa druge strane planira diplomatsku ofanzivu.

Kako se navodi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić će imati niz bilateralnih sastanaka, a do kraja godine trebalo bi da se sastane i sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Navodi se i da bi Vučić pre toga trebalo da u Briselu sedne za sto sa novom kosovskom vladom (kada i ako bude formirana).

Već krajem septembra dogodiće se i dugo najavljivani sastanak Vučića i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana u Beogradu, a oko 20. septembra očekuje se sastanak Vučić-Pens na marginama sednice UN o Kosovu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading