Trampov savetnik prodao Hrvatima 30.000 kalašnjikova

Autor:

Svet

25.08.2017

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kontroverzni Sebastijan Gorka, savetnik za nacionalnu bezbednost lidera SAD Donalda Trampa, prodao je Hrvatima 30.000 mađarskih kalašnjikova za rat protiv Srba početkom devedesetih, piše hrvatski portal Express.hr!

Sporna prošlost: Sebastijan Gorka i Donald Tramp

Gorka, koji važi za veoma uticajnog čoveka u Beloj kući, poreklom je Mađar, a navodno je bio deo plana vlasti u Budimpešti da raspiri sukobe u Jugoslaviji kako bi mogli da ostvare velikomađarske težnje!

"Knez vitez"

- Jedan "knez vitez" danas drma na svetskoj političkoj sceni. A taj vitez sedi u Beloj kući i redovno savetuje američkog predsednika! Ime mu je Sebastijan Gorka i on je Mađar rođen u Velikoj Britaniji. Vratio se u domovinu roditelja nakon sloma komunističkog režima. Tokom studiranja u Londonu prijavio se za vojnu obuku, pa su ga angažovali na nekim lakšim obaveštajnim poslovima jer je znao ruski. U njegovoj zvaničnoj biografiji piše da se vratio u Mađarsku 1992, ali nezvanično se priča da se vratio i puno ranije, te da je s tadašnjim mađarskim ministrom Ernom Rafaijem učestvovao u prodaji mađarskog oružja Hrvatskoj - prenosi 24.hr pisanje Ekspresa, dodajući da je reč o čuvenoj isporuci tridesetak hiljada kalašnjikova.

- Rafai će tvrditi da su namerno prodavali oružje u Jugoslaviji jer su planirali da će doći do još goreg sukoba, što bi omogućilo Mađarskoj da proširi svoju teritoriju na područje Srbije i Hrvatske. A penzionisani hrvatski general Martin Špegelj o toj famoznoj pošiljci kalašnjikova jednom je rekao da su 1990. iz Mađarske legalno nabavili 30.000 komada različitog oružja i to platili tadašnjih 11,5 miliona maraka - navodi hrvatski portal.

Prema njihovim pisanjima, Gorka ima vrlo interesantnu pozadinu, a početkom nedelje su trojica demokrata proveravala da li postoji istraga tvrdnji da je član neonacističke organizacije Red vitezova.

Nosio medalju nacista

- Ta grupa je formalno ukinuta još 1944. Njihovi članovi su bili upleteni u pogrom mađarskih Jevreja tokom nacističke okupacije. Ali, Gorka se toliko ponosi vitezima da je njihovu medalju nosio na Trampovoj zabavi povodom inauguracije - ističu mediji, dodajući da se taj opskurni red hvalio time što je Gorka njihov član:

- Gorka je navodno sakrio članstvo u ultradesničarskoj antisemitskoj mađarskoj organizaciji Vitezi Rendi, s istorijskim vezama s nacistima, kad je podneo zahtev za američko državljanstvo - napisali su demokratski senatori Dik Durbin, Ričard Blumental i Bendžamin Kardin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading