Protest u Barseloni: ZBOGOM ŠPANIJO

Autor: Tanjug

Svet

11.09.2017

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiljade katalonskih separatista okupilo se u Barseloni tražeći otcepljenje tog regiona od Španije, tri nedelje uoči zakazanog referenduma o nezavisnosti koji Madrid zabranjuje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Traži otcepljenje od Madrida: Protesti u Barseloni

Oko 400.000 ljudi učestvuje u demonstracijama u Barseloni, dok se sve više zaoštrava retorika između te bogate severoistočne pokrajine i španske centralne vlade.

Ogrnuti crveno-žuto-plavim separatističkim zastavama i noseći transparent na kojem piše "Zbogom Španijo", demonstranti su marširali centrom Barselone tokom protesta za koje se mnogi nadaju da su poslednji pre sticanja nezavisnosti, prenosi AFP.

Referendum

- Do referenduma je ostalo 20 dana, a mobilisanost koja je podstakla ova proces je jednako snažna - rekao je novinarima predsednik Katalonije koji se zalaže za nezavisnost, Karles Pudždemon. 


- Iako su se mobilisali u ogromnom broju, ništa ne mogu da urade u Madridu - komentariše, međutim, Hordi Kalatajud, 21-godišnji student ekonomije, govoreći o referendumu koji je zakazan na 1. oktobar.

Protesti se održavaju na dan nacionalnog praznika Katalonije, Dijade, kojim se obeležava pad Barselone u ratu za špansko nasleđe 1714. godine i naknadni gubitak regionalnih institucija i sloboda.


Inače, separatisti od 2012. godine na današnji dan protestuju tražeći nezavisnu državu, podseća francuska agencija.

S druge strane, protivnici nezavisnosti se žale da današnji praznik, koji pripada svim Kataloncima, separatisti zloupotrebljavaju za svoje ciljeve, a ove godine, uoči referenduma, čak i više nego ranije, napominje francuska agencija, ističući da je katalonsko društvo duboko podeljeno po pitanju nezavisnosti.

Španski premijer Marijano Rahoj, čija je konzervativna vlada snažno protiv katalonskog referenduma, poželeo je Kataloniji srećan praznik i pozvao na "Dijadu slobode, kohabitacije i poštovanja svih Katalonaca".

Sledi blokada

Kako je planirano, demonstranti će se večeras postaviti u obliku ogromnog slova X okupljajući se u avenijama u centru Barselone, čime će predstaviti znak koji Katalonci, po njihovom mišljenju, treba da upišu u listiće kada budu glasali na referendumu.

U slučaju da broj pozitivnih glasova odnese prevagu, regionalna katalonska vlada obećala je da će proglasiti nezavisnost u roku od narednih 48 sati i početi da formira suverenu državu.

S obzirom na to da je španska centralna vlada obećala, pak, da će blokirati referendum, secesionistički katalonski tabor ovim demonstracijama želi da pokaže kako može da okupi svoje snage, zaključuje AFP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading