PUTIN IMA PLAN DA RAZBIJE EU!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija ima plan kako da rasturi Evropsku uniju, a Srbija je jedan od ključnih igrača u toj strategiji, tvrdi Mark Galeoti, britanski analitičar i koordinator Centra za evropsku bezbednost u Institutu za međunarodne odnose u Pragu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Srbija ključni deo Putinove strategije

Galeoti u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, u kojem se i ne trudi da sakrije da je u službi zapadne propagande protiv Vladimira Putina, objašnjava da će Rusija i dalje pokušavati da utiče na zbivanja na Balkanu, gde joj je Srbija najvažnija karika i služi kao lansirno polje.

- Moskva se koristi aktivnim merama, koje podrazumevaju sve što može pomoći ciljevima Kremlja, a to je neutralisanje Evrope i proširivanje svoje zone uticaja - navodi britanski stručnjak koji je za Evropski savet za međunarodne odnose uradio istraživanje "Kontrolisani haos: kako Rusija upravlja svojim političkim ratom u Evropi".

TROJANSKI KONJ

Galeoti kaže da Rusija zasad nema jedinstvenu strategiju za Balkan, ali da će je imati u najskorije vreme, do kraja godine. Izrazio je i uverenje da će Rusija i dalje pokušavati da utiče na zbivanja u Crnoj Gori, samo suptilnijim metodama, kao i da će nastaviti pritisak na Srbiju, BiH i Makedoniju. Prema njegovim rečima, Vladimir Putin bi mogao pokušati da iskoristi Crnu Goru kao neku vrstu trojanskog konja unutar NATO, dok se, kada je reč o Srbiji, BiH i Makedoniji, može očekivati jačanje pritiska.

- Previše dugo su Evropa i NATO zapostavljali Balkan. Mislim da dobijamo naznake da Rusija pojačano gleda na ovo, kao na novu borbu da proširi svoj autoritet i takođe stvori probleme Evropi. Ispostavilo se da je moćni sekretar Saveta za bezbednost u Moskvi Nikolaj Patrušev suštinski zadužen za Balkan. Interesantno je da je nakon pokušaja puča u Crnoj Gori Patrušev bio taj koji je brzo doleteo u Srbiju u pokušaju da ispegla situaciju i da izvede ruske agente odatle - rekao je Galeoti.

On je kazao da je Srbija ključna tačka za Rusiju u regionu, ne samo zbog dugogodišnjih političkih i kulturnih veza i velikog nivoa ruskih investicija već i zato što Rusija zavisi od Srbije kao lansirnog polja unutar Balkana.

- A Srbija ima i dvostruku ulogu, s jedne strane je srećna da prihvati ruske borbene avione i slično, ali sa druge strane ima i svoju dugogodišnju ambiciju da bude deo EU - dodao je Britanac.

Janjić: Ovo je još jedna poruka sa zapada Beogradu da odabere jasno na koju će stranu

DALEKO OD ISTINE

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da Galeotijeve teze nisu tačne.

- Mislim da su njegove tvrdnje apsolutno netačne jer niti Rusija želi da razbije EU niti je Srbija oružje u bilo čijim rukama. Srbija vodi izbalansiranu spoljnu politiku i mislim da to prepoznaju svi dobronamerni krugovi i u Rusiji, i u Americi, i u EU. Ovakva teza je klasična podmetačina.

Sličan stav ima i Dušan Janjić:

- Postoji trend u zapadnoj geopolitici u kom se zloupotrebljava činjenica da Rusija ima veliki uticaj u Srbiji, a suština je da se vodi borba za prevlast velikih sila na Balkanu, pa svaka strana iznosi neke svoje teorije. Rusija nije protiv EU i ne radi na njenom razbijanju, ali radi na tome da u EU ima što više partnera jer joj je EU najbolji kupac energenata. Ovo je još jedna poruka sa zapada vlastima u Beogradu da odaberu jasno na koju će stranu i da politika sedenja na dve stolice ne dolazi u obzir u uslovima zaoštrenih odnosa Vašingtona i Moskve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading