GOTOVO JE: Katalonija i zvanično ide u OTCEPLJENJE!

Autor: Agencije, Republika

Svet

15.09.2017

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik katalonske vlade Karles Pućdemon označio je danas početak kampanju za nezavisnost te španske pokrajine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Barselona, srce Katalonije

Pristalice secesije su se okupile u areni u Taragoni, oko 100 kilometara od Barselone.

Ne postoji zvanična kampanja "protiv" na referendumu zakazanom za 1. oktobar jer najveći deo regionalnih protivnika nezavisnosti odbija da učestvuje u glasanju.

Španska vlada referendum smatra ilegalnim a Ustavni sud je suspendovao odluku katalonskog parlamenta do formalnog izjašnjavanja sudija o tome. 

Policiji je naređeno da spreči pripreme za glasanje a tužilaštvo je najavilo postupke protiv svih koji budu učestvovali u organizaciji. Pod istragom se već nalazi više od 700 gradonačelnika i predsednika opština Katalonije. 

Pućdemon je za televiziju TV3 rekao da je vlada u Madridu stvorila "klimu neprijateljstva i paranoje". Vicepremijerka Španije Soraja Saens de Santamarija je rekla da dijalog sa katalonskim vlastima nije moguć dok ne odustanu od glasanja. Prema istraživanjima iz juna, većina Katalonaca je za ostanak u Španiji ali većina podržava referendum.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading