ČANAK IZ BARSELONE O DANU "D": Veliki test za demokratiju, za Španiju, za EU

Autor: Tanjug

Svet

01.10.2017

16:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak koji se nalazi u Barseloni kaže da je situacija "dosta čudnovata", i da je otišao tamo na dan referenmduma o nezavisnosti Katalonije kako bi video svojim očima događaje i kako sve to izgleda jer su ovakve stvari veliki izazov ne samo za Kataloniju i Španiju već i za čitavu EU.

RepublikaFoto: Tanjug/Nebojša Radošević
Morao lično da se uveri kako se odvija referendum: Nenad Čanak

- Ovo je veliki test demokratije - rekao je Čanak u telefonskoj izjavi Tanjugu iz Barselone.

Čudna situacija

- Situacija je dosta čudnovata - sa jedne strane dosta je strasti na ulicama i to se vidi, jer uravo su prošle provladine demonstracije noseći španske zastave uz jaku policijsku zaštinu, a sa druge strane je velika gužva, mnogo ljudi izlazi da glasa noseći katalonske zastave i pevajući katalonske pesme - preneso je utiske Čanak.


Kako navodi katalonski predstavnici vlasti su javno pozvali sve koji budi izlazili na referenum da u slučaju da se pojavi policija ne stupe ni u kakav konflikt i da ne pružaju nikakav otpor.

- Koliko sam uspeo da vidim to je zaista tako - rekao je Čanak koji je dodao i da je na par mesta bilo slučajeva da se vatrogasci postave između policije i građana koji su došli da glasaju.

Čanak kaže i da je u jednom trenutku izgledalo da će sve prerasti u "šire nasilje" ali da u proteklih par sati izgleda kao da se situacija smirila.

Međutim lider LSV ne isključuje mogućnost eskalacije nasilja nakjon završetka referenduma i kada bude počeo da se nosi materijal sa glasačkih mesta.
 
RepublikaFoto: Tanjug/Nebojša Radošević
"Ligaši" u Kataloniji: Bojan Kostreš i Nenad Čanak

On je rekao da je činjenica da niko ne zna koji su planovi katalonskih vlasti, i objašnjava da dok su najavljivali poteze policija je pratila šta govore i po tome jednostavno "odsecala" mogućnost da to i sprovedu.


- Sve se odvija u dubokoj tajnosti, iz vlade Katalonije se povlače potezi tako da se apsolutno ne zna šta će se događati noćas -  ocenio ej Čanak.

Kako kaže došao je da bi se svojim očima uverio kako to sve izgleda "zbog toga što su ovakve stvari veliki izazov ne samo za Kataloniju i Španiju već i za čitavu EU jer je ovo veliki test demokratije".

- Niko od nas koji smo tu ne podržava apriorno bilo koji rezultat referenduma već isključivo referendum kao način da se građani izjasne i iznesu svoju volju - podvukao je Čanak.

Pada Ustav?!

On naglašava da je činjenica da Katalonija po Ustavu Španije nema pravo da proglasi nezavisnost i dodaje:


- Smatram da bi ovaj referendum, sve da je i održan u najlegitimnijem i najlegalnijim okvirima, imao dosta sumnjive pravne osnove za donošenje bilo kakve odluke o nezavisnosti, ali imaće ozbiljne političke posledice jer posle ovoga bi se moralo prodiskutovati da li može da opstane ovaj i ovakav Ustav Španije - reklao je lider LSV.

Smatra da posle ovoga centralizovana Španija kakva je danas sa položajem Katalonije kakav je danas više neće moći da opstane

Dodaje i da su iz katalonskih vlasti "zauzeti operativom" te da je razumljivo da ne mogu još da se bave gostima iz drugih zemalja ali i navodi da ima za sutra dogovorene sastanke, u parlamentu i u vladi Katalonije.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading