Bivši ambasador Srbije u Španiji: NIŠTA SE NEĆE PROMENITI, TO JE NJIHOVA ISTORIJA

Autor: Tanjug

Svet

02.10.2017

06:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši ambasador Srbije u Španiji Trivo Inđić smatra da se ništa spektakularno neće promeniti u Španiji nakon referenduma, jer su u pitanju procesi koji su svojstveni španskoj istoriji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Inđić: Ovo se ponavljalo kroz istoriju, sve će ostati isto

Inđić je, gostujući u Dnevniku N1, rekao da ga nije iznenadio odnos vlasti prema glasačima.

- Veliki je uspeh katalonskih vlasti da uopšte privedu rešenju svoja nastojanja da održe referendum, a s druge strane ništa se drugo nije očekivalo od centralne vlasti u Madridu, nego da blokira svim silama pomenuti referendum - rekao je Inđić.

Objašnjavajući zašto ga nije iznenadio odnos vlasti prema glasačima, Inđić je rekao da ona već dugo nema nikakvu naklonost prema ikakvom presipitivanju položaja autonomnih jedinica u Španiji.

- Ta vlast je naslednik jednog autoritarnog sistema koji je ukinuo Drugu špansku Republiku, u kojoj su Katalonci i Baskijci uživali izuzetna prava i punu autonomiju - ukazao je Inđić.

Ipak, kako je dodao, da su socijalisti na vlasti ne bi bilo mnogo drugačije.

Španija je jedan tipičan dvopartijski sistem, gde desnica sarađuje sa socijalistima i to je nešto što ne doprinosi mnogo da se zemlja otvori prema reformama koje traže ne samo Katalonci, već i Baskijci, rekao je Inđić.

On smatra da se nakon ovog referenduma, ništa spektakularno neće promeniti.

- Jer to su procesi koji su svojstveni španskoj istoriji, sukob između centralizma i periferije odnosno decentralizma, između unitarizma i etničkog i kulturnog pluralizma, kao i sukob izmedju republike i monarhije, to su konstante koje traju praktično još iz srednjeg veka - smatra Inđić.

Komentarišući odnos EU prema ovom pitanju, Inđić ocenjuje da i u ovom slučaju, kao i u brojnim drugim, Unija koristi političke pritiske da priguši tendencije ka osamostaljenju.

Trivo Inđić je bio ambasador u Španiji od 2001. do 2004. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading