Španija se cepa kao Jugoslavija?

Autor:

Svet

08.10.2017

19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Španija se nalazi usred prave drame nakon prošlonedeljnog referenduma o nezavisnosti Katalonije, a zbog nasilja policije nad građanima koje je viđeno u Barseloni i ostalim katalonskim gradovima, kao i sukoba zvaničnog Madrida i vlasti bogate španske pokrajine očekuje se dodatna eskalacija haosa. On preti da izazove sukobe, pa i građanski rat u jednoj od najvažnijih članica EU, upozoravaju analitičari, a osim toga i jačanje separatističkih težnji u ostalim entitetima Španije, čiji bi krajnji rezultat bilo rasparčavanje države po ugledu na Jugoslaviju. Na to su upozorili stručnjaci Nešenel interesta, navodeći da je situacija na španskom tlu posebno opasna jer svetski lideri, predvođeni zvaničnicima u Briselu, kao da aktuelna dešavanja u Španiji ne shvataju dovoljno ozbiljno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nacionalna garda tukla Katalonce 1. oktobra

- Aktuelna dešavanja u Španiji su previše slična onima koji su doveli do sukoba u Jugoslaviji pre 25 godina - došlo je do raspirivanja strasti, a neodgovorni lideri uključeni u konflikt nisu imali dovoljno snage da kontrolišu sukobe. Nasilje je tada polarizovalo ljude, a ekstremisti su sa obe strane počeli da izvlače korist za sebe - navodi Nešenel interest i ističe da je katalonska kriza podstaknuta krajnje sramnim ponašanjem dela vođstva tog regiona, ali i vlade u Madridu.

Rahoj: Ne isključujem apsolutno ništa što je u našem zakonu da zaustavim težnje Katalonaca

- Iako su sva istraživanja pokazivala da većina Katalonaca ne želi nezavisnost (prim. aut. na referendumu 1. oktobra glasalo je oko 40 odsto građana), lider Katalonije Karles Pučdemon je glasanje okarakterisao uspelim i najavio da će proglasiti samostalnost čak i ako Madrid ne bude želeo to da prihvati. S druge strane, da je španska vlada jednostavno ignorisala prošlonedeljni referendum, ništa se ne bi desilo. Ali umesto toga, premijer Marijano Rahoj je na Katalonce poslao paramilitarnu Nacionalnu gardu da bi sprečio izlazak ljudi na biračka mesta.

I onda smo imali scene koje nismo videli godinama, još od vremena raspada Jugoslavije - policija je zauzela glasačka mesta, pucala na civile gumenim mecima i fizički odvlačila ljude da ne bi izlazili na glasanje, povredivši pritom na stotine ljudi. Istovremeno, nastavljen je rat rečima - Katalonija sve vreme preti nezavisnošću, a Madrid da će tom regionu ukinuti status autonomije - piše Nešenel interest aludirajući na najave da bi Rahoj mogao da aktivira član 155 ustava zemlje, po kom bi mogao da stavi Kataloniju pod punu kontrolu i ukine joj sva dosadašnja prava i ovlašćenja, a s ciljem sprečavanja da ona jednostrano proglasi nezavisnost.

Da je moguće preduzimanje te drastične mere, koja nikada u istoriji nije upotrebljena ni u jednoj državi, juče je potvrdio i sam Rahoj.

- Ne isključujem apsolutno ništa što je u našem zakonu. A svakako planiram da sve do završetka krize ostavim dodatnih 4.000 policajaca u Kataloniji - naglasio je on.

S druge strane, katalonski premijer Pučdemon ostao je dosledan u tome da će baš danas proglasiti nezavisnost Katalonije, najavivši da će po svaku cenu ispuniti volju naroda iskazanu na referendumu 1. oktobra. Međutim, on je to planirao da učini na sednici katalonskog parlamenta, čije je zasedanje ustavni sud Španije zabranio prošle nedelje, te se s nestrpljenjem očekuje dalji razvoj događaja.

Inače, Nešenel interest je upozorio da bi Kataloniju u slučaju otcepljenja od Španije dalje najpre sledile Galicija i Baskija - dva regiona koji uživaju potpuno isti status kao i Katalonija. U njima su se, inače, već javljale separatističke težnje, koje bi, kako se veruje, mogle da se preliju i na ostale jer je Španija specifična po tome što objedinjuje veliki broj entiteta, potpuno različitih po nizu kriterijuma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading