BAUK REFERENDUMA KRUŽI SVETOM: I na jugu Brazila glasanje o otcepljenju

Autor: Tanjug

Svet

08.10.2017

21:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani na jugu Brazila izjašnjavali su se na neformalnom glasanju da li žele da budu deo nove države, a referendum je, nedelju dana nakon katalonskog, organizovao secesionistički pokret pod nazivom "Jug je moja zemlja".

RepublikaFoto: youtube.com/RT
Foto: Ilustracija

Taj pokret je saopštio da je organizovao glasanje u više od 1.000 opština širom država Rio Grade do Sul, Santa Katarina i Parana, a lider pokreta, Selšo Dojher, kaže da se nada da će sakupiti tri miliona glasova, prenosi Bi-Bi-Si.

Na biralištima u glavnom gradu Parane, Londrini, glasači su lokalnim medijima rekli da su razočarani federalnom vladom i korupcionaškim skandalom velikih razmera u kojem su desetine političara i članova poslovne elite stavljeni iza rešetaka ili su optuženi.

Drugi su se žalili da jug Brazila ne vidi mnogo prihoda od poreza, koje uglavnom uživaju siromašniji severni regioni zemlje čiji glasači, kako navode, imaju veća glasačka prava nego jug.

Južni deo Brazila je i ranije izražavao secesionističke tendencije, još otkako je italijanski revolucionar Ðuzepe Garibaldi pomogao tom regionu da stekne kratkoročnu polunezavisnost 1836, navodi Bi-Bi-Si.

Pokret "Jug je moja zemlja" je i prošle godine u oktobru organizovao glasanje o otcepljenju, kada je sakupio 617.500 glasova. Tada se više od 95 odsto glasača u sve tri države izjasnilo za odvajanje od Brazila.


Malobrojni Brazilci veruju u uspeh ovog separatističkog pokreta, delimično i zbog toga što je njegov rad zabranjen ustavom prema kojem zemlju "sačinjava nerazdvojiv savez država".

Međutim, glasanje o otcepljenju je još jedan pokazatelj gneva brazilskih glasača prema federalnoj vladi za koju kažu da nije odgovorila na porast nasilja širom zemlje i da nije bila sposobna da zaustavi najgoru recesiju u proteklih više od 100 godina.

Analitičari ocenjuju da je korupcionaški skandal uništio podršku vladajućoj političkoj klasi, što ishod izbora koji su predviđeni za iduću godinu ostavlja - krajnje neizvesnim, zaključuje Bi-Bi-Si.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading