IZNAD PROSEKA U REGIONU: Cene stanova u Beogradu za tri godine skočile do 40 odsto

Autor: blic.rs/tanjug

Vesti

13.12.2018

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cene stanova u prethodne tri godine skočile i do 40 odsto u pojedinim delovima Beograda, a nešto su više u odnosu na druge velike gradove u regionu, kažu stručnjaci za nekretnine.

RepublikaFoto: Balkan Helicopters
Beograd

Predsedica Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije Danijela Ilić kaže da je Srbija privlačna za strane investitore zato što još nije došlo do zasićenja u segmentu poslovnog prostora.

- Kada je reč o stanovima cene su kod nas iznad proseka u regionu. Naskuplji stanovi u Beogradu su na najatraktivnijim lokacijama i mogu ići i do 5.000 ili 6.000 evra za kvadrat, što je teško postići u ostalim zemljama u regionu, gde uglavnom idu do 2.500 ili 3.000 evra. Ipak, u Srbiji svaki stan nađe kupca - poručila je.

Ona ne očekuje dalji rast cena u Beogradu dodajući da u unutrašnjosti nisu ni rasle cene već da su padale zbog odliva stanovništva. Predsedica Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije Danijela Ilić kaže da je Srbija privlačna za strane investitore zato što još nije došlo do zasićenja u segmentu poslovnog prostora.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Nebojša Nešovanović iz kompanije CBRE tvrdi da su cene stanova u novogradnji skočile, pre svega, na Novom Beogradu, u centru grada i na Vračaru, dok je najmanji rast zabeležen u nekim perifernim lokacijama.

Stoga će najviše na udaru biti oni koji prave zgrade upravo u naseljima na periferiji, jer zbog lokacije ne mogu veće troškove da kompenzuju većim cenama kvadrata, pa će veći deo investitora biti fokusiran na kvalitetnije i skuplje projekte, sa cenama iznad 2.000 evra po kvadratu.

- Tržište nekretnina je mnogo aktivnije, mnogo se više i brže prodaje. Trenutno su vrlo aktivni keš kupci, koji imaju novca ili ušteđevinu na raspolagaju i plasiraju sredstva u nekretnine. Tu imamo trend rasta u prethodne tri ili četiri godine. Ljudi veruju da će takav trend biti nastavljen i nastavljaju da kupuju - rekao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading