(FOTO) Heroji sa Košara dobijaju svoj spomenik u Beogradu

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

22.02.2019

09:34 >> 10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je 31. maja 2017. godine "Srpski telegraf" pokrenuo inicijativu za odavanje počasti modernim braniteljima srpstva na Kosovu, herojima koji su učestvovali u Bici na Košarama u vreme agresije NATO, nismo znali koliko dug put nas očekuje do ostvarenja zamisli - dizanja spomenika junacima čija će imena zauvek biti svetionik novim naraštajima na putu poštenja, pravde i ljubavi prema otadžbini. Na sreću, neizvesnost nije trajala dugo - Beograd će ovog leta, na dvadesetu godišnjicu Bitke na Košarama, podići spomenik u čast herojima sa Košara.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Spomenik herojima sa Košara

Mesto spomenika još nije definitivno odabrano, a najverovatnije će branioci Srbije iz 1999. godine dostojan monument dobiti nedaleko od bulevara na Novom Beogradu koji nosi njihovo ime.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Jedan od oficira koji su podržali akciju "Srpskog telegrafa" na samom početku bio je njihov ratni komandant, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković, koji je još tada govorio kako je reč o delu koje ostavlja bez teksta.

Našu inicijativu prvi su podržali borci s Košara, ali je fascinantno koliki odjek je akcija imala u celokupnoj javnosti. Narod se prihvatio zajedničkog zadatka, počele su da stižu uplate, a ni političari nisu sedeli skrštenih ruku - ministri Zorana Mihajlović i Mladen Šarčević, zatim Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, bili su oni koji su ličnim primerom pokazali kako se poštuju naši junaci.

Foto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Ovako je izgledao početak izrade spomenika herojima sa Košara

Akciju su podržali i političari Siniša Mali, Milenko Jovanov, Stefan Stamenkovski i Predrag Marsenić, a nije bilo potrebno dugo da se u akciju uključe i sportisti, među prvima fudbaler Crvene zvezde Branko Jovičić... Zatim je stigla i donacija Joce Amsterdama i zatvorenika iz požarevačke Zabele, a direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović uplatio je pola miliona dinara za spomenik herojima sa Košara!

U akciji "Srpskog telegrafa" za spomenik je skupljeno 3,5 miliona dinara

I onda, 7. novembra 2017. godine, usledila je velika pobeda - odbornici gradskog parlamenta odlučili su da će se ulica koja spaja Most na Adi i Tošin bunar u Beogradu ubuduće zvati Bulevar heroja sa Košara u znak sećanja na 108 pripadnika VJ koji su poginuli u Bici na Košarama...

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Inače, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković je za "Novosti" izjavio da se nada da će to obeležje biti postavljeno do 23. juna, kada se obeležava 20 godina od odbrane karaule Košare.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

- Spomenik je završen još krajem prošle godine, a trenutno se nalazi u Beogradu, na Terazijskom platou. Bio sam komandant tim junacima, a 108 poginulih heroja obavezuje mene i čitav naš narod da im se odužimo. Raduje me što je iza te inicijative stao veliki broj građana, medija i udruženja - rekao je Đurković.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Autor spomenika je vajar Miša Rogan, a njegova umetnička vizija herojstva oficira i vojnika VJ naći će se na postamentu koji će po izboru lokacije upotpuniti spomenik.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Odlukom čelnika države i gradskih vlasti biće odata počast i radnicima poginulim u bombardovanju zgrade RTS 1999. godine, preneo je Tanjug.

Plan je da pored postojećeg spomenika "Zašto?" bude urađen i poseban memorijal. Spomenik i memorijal će po završetku radova činiti celinu.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading