Popločavanje Trga republike skoro gotovo!

Autor: Novosti, Republika

Vesti

01.04.2019

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poploćavanje platoa na Trgu republike, tačnije prva faza radova, pri kraju je. Majstorima je ostalo da nameste granitne kocke i to baš na delu gde su pronađeni ostaci Vinterberške kapije. Ipak, nadležni najavljuju da će već u ponedeljak započeti drugu fazu radova, pa će zbog toga za saobraćaj biti zatvorena Kolarčeva ulica. Projekat na Trgu republike vredan 922 miliona dinara trebalo bi da bude završen do kraja godine.

RepublikaFoto: printscreen/Google Earth
Foto: Ilustracija

Iako je rečeno da će radovi na popločavanju samog trga biti gotovi do 1. marta, rok je produžen za mesec dana. Podsećamo, radove je zaustavilo otkriće arheoloških ostataka. Ipak, dok procena Zavoda za zaštitu spomenika nije bila završena i donesena odluka o konzervaciji ostataka, sve je bilo stopirano. Trg je zatim asfaltiran 30. decembra, a radnici "Štrabaga", koji je zadužen za rekonstrukciju, od tada postavljaju granitne ploče.

Kada se postavi novi materijal, trebalo bi da budu i posebno obeležena dva mesta na samom trgu, odnosno mesto gde je nekada bila Stambol kapija i gde su bili sahranjeni pripadnici Crvene armije 1944. godine.

U ponedeljak bi građevinske mašine trebalo da počnu radove u Makedonskoj ulica do Doma omladine, Kolarčevoj skoro do početka Terazija i Vasinoj ulici, koje su obuhvaćene projektom. Ako i na tom prostoru budu pronađeni arheološki ostaci posao će svakako biti privremeno stopiran.

Podsećamo, na mestu zgrade tržnog nentra "Staklenac" biće izgrađena zgrada opere i baleta za koju se čeka da Ministarstvo kulture i informisanja raspiše međunarodni konkurs.

NEMA BUKE TOKOM NOĆI

Izvođaču "Štrabagu" omogućeno je da radi 24 sata, pošto nema stanara na Trgu kojima bi noćna buka mogla da smeta. Ipak, to često nije slučaj, pa je gradilište tokom noći prazno.

Ujedno, građani mogu da prate napredak radova pošto su postavljene kamere za video-nadzor. Svako ko želi da vidi kako gradilište funkcioniše, to može da pogled na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište.

GRAĐANIMA SMETA PREVIŠE BETONA

Sugrađani koji prolaze ovuda i prate napredak radova komentarišu da je svuda beton.

Žale se da nema nijedne zelene površine, da nije ostavljeno mesto za sadnju drveća, kao i da žardinjere sa cvećem neće pomoći leti kada upekne zvezda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading