Mladenovac i Lazarevac od sada na mapi BG voza!

Autor: Tanjug

Vesti

21.04.2019

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad Beograd je zajedno sa "Železncama Srbije" dogovorio da se linije Bg voza prošire do Lazarevca i Mladenovca, što će žiteljima ovih prigradskih opština obezbediti brzu vezu sa centrom prestonice. Sistem Bg voza je najtačniji i najsigurniji deo javnog prevoza, a njegovim linijama, koje su trenutno redukovane zbog rekonstrukcije pruge, dnevno se u proseku preveze oko 35.000 putnika, piše list "Alo".

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Vesić

- Odluka o proširenju linija veoma je važna za stanovnike navedenih prigradskih opština. U narednih nekoliko nedelja imaćemo tri polaska iz Mladenovca prema Beogradu i četiri u suprotnom smeru. Polasci će biti u špicu, između 6 i 7 sati ujutru i 15 i 17 časova popodne. Za početak toliko možemo da uradimo, jer se pruga rekonstruiše i nema mogućnosti za više polazaka – kaže za „Alo” zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, kada radovi na pruzi budu okončani, biće povećan i broj kompozicija, a polasci organizovani na pola sata. 

- U ovom trenutku BG voz ide do Resnika, što znači da produžavamo liniju ukupno 36 kilometara, do Mladenovca, a obuhvatićemo i opštinu Sopot, odnosno Đurince - precizirao je Vesić.

On navodi da će produžena linija do Lazarevca biti puštena 8. decembra.

- Tada će i ova prigradska opština biti povezana sa Beogradom, kao i Barajevo. U planu je da odmah krenemo s polascima na pola sata - objašnjava zamenik gradonačelnika.

Vesić ističe da se pregovara sa nekoliko stranih kreditora kako bi i druge linije BG voza bile proširene. 

– Razmišljamo o uspostavljanju linije od Zemuna do Surčina, koja bi povezala Aerodrom „Nikola Tesla” i Nacionalni stadion, kao i linije koja bi spojila Karaburmu i Makiš. Istovremeno, doneli smo odluku da razgovaramo sa gradom Pančevom oko produženja linije od Ovče do Pančeva, kako bi njegovi žitelji takođe bili integrisani sa Beogradom. To podrazumeva i pregovore o podeli troškova - kaže Vesić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Imali smo sastanak sa "Železnicama Srbije" i dogovorili da sve stanice BG voza budu preuređene, navodi Vesić.

- Pravi se plan rekonstrukcije svake stanice, koje će imati validatore, tačnije fizičke prepreke, što znači da bez "busplus" karte neće moći da se uđe. Uz to, dogovorena je i rekonstrukcija stanice Vukov spomenik. Grad će naredne godine kompletno rekonstruisati plato iznad stanice, a "Železnice Srbije" samu stanicu - pojasnio je zamenik gradonačelnika.

U srpskoj prestonici postoji 476 linija autobusa, tramvaja, trolejbusa i BG voza. Svakog dana javni prevoz koristi 2,5 miliona putnika, a njegova vozila pređu 436.000 kilometara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading