Izgradnjom novih vrtića preko 3.000 novih mesta za mališane do kraja godine

Autor: novosti.rs

Vesti

12.05.2019

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do kraja godine biće gotovo 11 novih obdaništa, a sledeće još šest. Postavljanje montažnih objekata način za rešavanje manjka mesta.

RepublikaFoto: beograd.rs

Ponude za izgradnju novih vrtića u prestonici biće otvorene 14. maja u Direkciji za gradsko građevinsko zemljište - najavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika. On je, za "Novosti", istakao da će, u okviru ovog projekta, biti izgrađeno ukupno 17 obdaništa, od kojih 11 do kraja ove godine, a ostala tokom naredne.

Prema rečima Vesića, planom je predviđeno da bude srušeno obdanište u Novogradskoj ulici u Zemunu i izgrađeno novo. Svi objekti će biti montažni i izgrađeni po svim evropskim standardima.

- U većini evropskih zemalja vrtići su montažnog tipa, za njihovu izgradnju je potrebno i manje vremena, a praktično nema razlike između njih i zidane gradnje - rekao je Vesić.

- Izgradnja montažnih vrtića je jedan od načina rešavanja nedostatka mesta u obdaništima.

Prilikom izbora lokacija vodilo se računa da zamljište ne bude opterećeno bilo kakvim sporovima. Odabrane parcele su sve imovinskopravno čiste i uglavnom su u svojini Grada.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Goran Vesić

BROJKE

Prema planu, obdaništa će imati, u proseku, po 300 mesta za mališane. Osim Novog Beograda, po jedna predškolska ustanova biće izgrađena u Rakovici, Obrenovcu, na Zvezdari i Paliluli, dve će dobiti Čukarica, a Voždovac i Zemun po tri.

Na osnovu plana izgradnje, najviše novih predškolskih ustanova trebalo bi da bude izgrađeno tamo gde je najpotrebnije - u Novom Beogradu. Kada ceo projekat bude završen, najmnogoljudnija opština, gde je i najveća gužva za upis, dobiće pet novih predškolskih ustanova, što bi trebalo da reši višegodišnje muke roditelja prilikom upisa dece u obdanište.

Izgradnjom montažnih vrtića u prvoj fazi, ali i preuređenjem prostora u školama i objektima lokalne samouprave, prema najavama nadležnih, nova školska godina počeće bez liste čekanja za prioritetne grupe mališana. Završetkom i druge faze, mesta bi se obezbedila i za ostale kategorije dece, kao i za mališane koji idu u privatne vrtiće, uz subvenciju Grada. U gradskoj kasi je opredeljen novac za ove namene, a procene su da će ceo projekat koštati nešto više od 1,8 milijardi dinara.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading