Treba li da brinete zbog komaraca?

Autor: Tanjug

Vesti

04.06.2019

18:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obilne kišne padavine u prethodnom periodu dovele su do porasta broja komaraca, a u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju kažu da nema razloga za brigu jer su njihove ekipe svakodnevno na terenu i, kada im to vremenski uslovi dozvole, sprovode akcije suzbijanja komaraca na celoj teritoriji Beograda.

Foto: pixabay.com

Problem je, kako je Tanjugu rekao Branislav Pešić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, što kiša pada svakodnevno, a po takvim uslovima ne može da se zaprašuje, pa ekipe Zavoda čekaju da se za to stvore odgovarajući vremenski uslovi.

On je naveo da Zavod kontinuirano, tokom čitave godine prati pojavu i distribuciju komaraca na teritoriji celog Beograda.


- Tokom zimskih meseci radi se suzbijanje komaraca u zatvorenom prostoru. To su ženke koje prezimljavaju i započinju novu generaciju s proleća. Od decembra do aprila suzbijanje komaraca obavljeno je u 6.000 stambenih i drugih objekata u kojima postoje uslovi za rast i razmnožavanje komaraca - rekao je Pešić.
Foto: pixabay.com

Dodao je da se nakon toga, već u aprilu počelo sa akcijama suzbijanja larvi i odraslih komaraca na teritoriji Beograda, a sve na osnovu rezultata monitoringa koji se svakodnevno sprovode.

- Možemo reći da je sezona komaraca značajno odložena sprovedenim preventivnim merama jer su komarci tek početkom juna počeli da se pojavljuju na terenu - rekao je Pešić

Istakao je da građani ne treba da budu zabrinuti jer su ekipe Zavoda svakodnevno na terenu i dodao da se rade i jutarnji i večernji tretmani tako da je na akcijama suzbijanja komaraca svakog dana angažovano više od 50 ekipa. 

Pešić je dodao da još nije zabeležen porast populacije komaraca iz roda "kuleks" koji su glavni prenosioci virusa Zapadnog Nila, navodeći da rečni komarci kojih trenutno ima na teritoriji Beograda i Srbije ne prenose nikakve zarazne bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading