OTKRIVAMO! Sve faze rekonstrukcije čuvenog spomenika: Šest meseci za spas Pobednika

Autor:

Vesti

08.09.2019

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kalemegdan bez Pobednika prvi put posle 91 godinu! Spomenik pobedniku biće uklonjen u naredna dva meseca i odnet na restauraciju u Smederevo. Obnova kompletnog spomenika na Kalemegdanu počela je nedavno skidanjem ploča sa platoa i trajaće šest meseci. Vrednost radova je 26.346.480,00 dinara (oko 219.554 evra) a sve se finansira iz budžeta grada Beograda, odnosno Sekretarijata za kulturu.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Pobednik

- Na restauraciju u Smederevo specijalnim transportom biće odnet samo bronzani deo skulpture, a potom vraćen na Kalemegdan. Ovaj deo posla uradiće vajar Zoran Kuzmanović - kažu u Zavodu za zaštitu spomenika. Svi radovi odvijaće se pod budnim okom stručnih saradnika zavoda koji će pratiti konzervatorske radove na bronzanom delu skulpture, dok će ostale radove nadgledati stručni i projektantski nadzornici.

91 godinu star spomenik

Najveći izazov, kažu u zavodu, biće koordinacija svih učesnika u procesu rekonstrukcije i bezbedna demontaža i ponovna montaža spomenika.

Pobednik je postavljen 7. oktobra 1928. na Kalemegdanu povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Spomenik čine bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića, i postament, koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kockastoj bazi, autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Pobednik je 1992. godine uvršten u kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju.

 

 

17,25 metara visok Pobednik

Tokom godina došlo je do ozbiljnih oštećenja spomenika, koji odstupa od vertikale i nagnut je ka severozapadu 30 odsto, što se može primetiti golim okom. Postament je izuzetno prljav, dok je bronzani deo skulpture zaprljan izmetom ptica i prekriven slojem crnosive boje, a uočene su i rupe od oko 15 milimetara na više mesta. Vidljive su i pukotine, a u lošem stanju je i veza između kamenog postamenta i skulpture.

Od 1989. do danas rađene su četiri sanacije, koje su se uglavnom odnosile na uklanjanje grafita sa postamenta, kao i peskiranje kvarcnim peskom. Statička sanacija temelja utiskivanjem šipova urađena je 1996. kako bi se zaustavilo neravnomerno sleganje temelja i naginjanje spomenika, ali ovo je bilo samo privremeno rešenje.

FAZE REKONSTRUKCIJE

- Statika i stabilizacija temelja
Demontaža skulpture i prevoz do Smedereva
Popunjavanje oštećenja, spajanje razmaknutih delova i zavarivanje
Restauracija i konzervacija kamene obloge stuba i postamenta
Uklanjanje nečistoća i vraćanje bronzanog dela u Beograda

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading