BISTA KNEZA MIHAILA DOBIJA NOVI SJAJ: Evo koliko će trajati radovi

Autor: D. P.

Vesti

13.11.2019

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Knez Mihailo na svom vrancu zablistaće novim sjajem. Jedini spomenik koji je poznatiji po konju, a ne konjaniku (malo je onih koji se ne dogovaraju sa: "vidimo se kod konja") posle pune 34 godine biće kompletno očišćen, sređen i konzerviran.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Za razliku od Pobednika, knez na vrancu ostaje na svom mestu, a radovi će trajati 60 dana.

- Radićemo konzervaciju, što znači da će spomenik biti očišćen od nataložene prljavštine, a potom zaštićen u stanju u kakvom jeste. Biće zatvorena manja oštećenja kako kiša ne bi ulazila u skulpturu i oštetila je, a skidanje patine biće samo na onim mestima gde je to neophodno i bez oštećenja osnovne boje - kaže za Srpski telegraf Risto Mihić, diplomirani vajar i licencirani konzervator i restaurator skulptura.

Restaurator Mihić: Spomenik će ostati specifične zelene boje, koja je nastala dugotrajnom oksidacijom

Pod njegovim nadzorom radove će izvoditi "Granit liješće" iz Sremske Mitrovice.

Mihić naglašava da će spomenik ostati specifične zelene boje, koja je nastala dugotrajnom oksidacijom bronzane skulpture.

Čišćenje obuhvata uklanjanje nataložene prljavštine i pranje spomenika demineralizovanom vodom. Potom sledi skidanje crne kore nastale od atmosferskih zagađenja i nepostojane zelene patine, kao i restauracija pukotina u bronzi. Potom se planira nanošenje zaštitnih premaza.

Po završetku konzervacije skulpture biće urađeni i kamenorezački radovi i oblaganje bordura na postamentu spomenika. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading