Proslava Badnje večeri i Božića u Hramu Sv. Ilije u Mirijevu

Autor: Republika

Vesti

06.01.2020

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hram Sv. proroka Ilije, kao jedan od najstarijih crkava u Beogradu (prošle godine je proslavio 185 godina postojanja) je ponos beogradskog naselja Mirijevo.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

Već duži niz godina utisak je mnogih da se u ovom Hramu na prelep način dočekuje Badnje veće i Božić. Kako i dolikuje, proslavlja započinje večernjom službom u crkvi sa početkom u 16 časova, nakon koje u porti Hrama, ispred vertepa (pećine) u kojoj se Hristos rodio deca iz osnovne škole "Despot Stefan Lazarević" sa svojim veroučiteljem igraju kostimiranu predstavu o rođenju Bogomladenca Hrista.

Potom, oko 17 časova, sledi osvećivanje i nalaganje badnjaka na platou, koje je ispraćeno divnim vatrometom na radost svih okupljenih, a koji Crkvi Sv. Ilije svake godine daruje Udruženje građana Mirijevo. Ove godine, u nastavku programa, biće upriličen i duhovni koncert na pripremljenoj bini u porti Hrama.

Prva Božićna Liturgija se služi u ponoć, kada je Hram u celosti ispunjen, a druga ujutru u 8 časova, kada se okupi veliki broj dece sa roditeljima. Po završetku jutarnje Liturgije biće upriličeno osvećenje Božićne česnice, koju nam tradicionalno daruje Unija pekara u saradnji sa pekarom Mitrović iz Mirijeva, u kojoj će se naći tri zlatnika i četiri srebrnjaka kao dar Udruženja građana Mirijevo i sveštenstva Hrama. 

Bratstvo u Uprava Hrama sa radošću poziva sve ljude dobre volje da  zajedno, u miru i slozi, dočakom i proslavimo najradosniji praznik!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
TOMA

06.01.2020 20:53

Православну веру треба чувати и сачувати по сваку цену.