Šta to zagađuje prestonicu kad je saobraćaj drastično smanjen? Beograd od jutros najzagađeniji grad na svetu

Autor:

Vesti

27.03.2020

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jutros je sa količinom PM10 čestica od 412.3 µg/m³, vazduh u Beogradu okarakterisan kao "vrlo nezdrav".

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ/pixabay.com/fotomontaža
Foto ilustracija

Nešto slično zabeležili su i domaći merači kvaliteta vazduha. Jako zagađen vazduh danas je izmeren na teritoriji Starog grada, Vračara, Novog Beograda i Obrenovca, dok je na Mostaru "samo" zagađen.

Tek su u nešto boljoj nešto bolji situaciji Pančevci čije dve merne stanice - ona na Cara Dušana i Sodara - beleže odličan vazduh, dok Vatrogasni dom, Vojilovica i Starčevo takođe udišu jako zagađen kiseonik.

Foto: Printskrin: iqair
Zagađenje vazduha u svetu

Ove podatke potvrdili su i zvanični nalazi Grada Beograda i Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Naime, na sajtu Beoeko takođe stoji da je vazduh u Beogradu u 7.00 časova bio jako zagađen, što predstavlja najveću kategoriju zagađenosti.

- Ozbiljne zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije - navodi se u zvaničnom upozorenju.

Neminovno se postavlja pitanje šta to toliko zagađuje vazduh u Beogradu kada je, usled vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, saobraćaj u prestonici drastično smanjen, a tokom punih 12 sati i nepostojeći?

Nadležne službe još se nisu oglasile zbog čega je došlo do ovog zagađenja koje je poprilično neobično s obzirom na veoma smanjen saobraćaj na ulicama, činjenicu da je Beogradom danima duvao jak vetar, koji je tek danas nešto slabiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Šofer

27.03.2020 17:07

Automobili nisu krivi.