Od sutra u Beogradu sa radom počinje gradski prevoz: Građane će sačekati neke novine

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

07.05.2020

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle pauze zbog epidemije novog koronavirusa koja je trajala oko mesec i po dana, javni gradski prevoz u Beogradu će od sutra ponovo početi da funkcioniše, a u prvoj fazi prevoziće se isključivo zaposleni.

RepublikaFoto: twitter.com/@SinisaObrenic
Foto: Ilustracija

Na ulicama prestonice će, kako je ranije najavljeno, biti 1.290 vozila, dok je u rezervi još oko 100 vozila koja će biti stavljena u pogon ako za tim bude bilo potrebe, kako ne bi dolazilo do gužve.

U cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti Kovid - 19, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd propisao je pravila koja će prilikom korišćenja gradskog prevoza morati da se poštuju.

Osim nošenja lične zaštitne opreme, odnosno maski i rukavica, ulazak u vozilo biće moguć samo na jednim vratima i to prednjim, dok će izlazak putnika biti na vratima obeleženim za izlaz.

Putnici će moći da sede i stoje na vidno obeleženim u svakom vozilu, što će biti i maksimalni dozvoljeni broj putnika u vozilu.

U svakom vozilu redar prevoznika će voditi računa da li putnici ulaze pravilno noseći ličnu zaštitnu opremu i proveravati validaciju kartica za zaposlene što će im ujedno biti i dokaz da je reč o zaposlenim osobama.

Zaposleni svoj status dokazuju personalizovanom A1 BusPlus karticom sa uplaćenom pretplatnom kartom za tekući mesec za odgovarajući broj zona i u tom slučaju ne moraju kod sebe da imaju overen radni nalog.

Putnici koji se opredele za jednodnevnu, trodnevnu ili petodnevnu kartu, obavezni su da prilikom ulaska u vozilo uz validaciju karte pokažu i radni nalog za tekući dan izdat od strane poslodavca.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

U slučaju da se putnici ne pridržavaju propisanih mera i da u vozilu nema mesta za nove putnike, odnosno da su obeležena mesta popunjena, vozačima je dozvoljeno da u vozilo ne prime putnika.

U slučaju potrebe, moći će i da zaustave vozilo i obaveste nadležni operativni-kontrolni centar, koji će odmah pozvati komunalnu miliciju ili policiju radi intervencije.

Ako putnici primete da je u vozilu veći broj putnika od dozvoljenog ili da se neki putnici ne pridržavaju preventivnih mera (ne nose masku i rukavice), imaće mogućnost da takve slučajeve prijave telefonom na BEOKOM servis (telefon 0800 110 011), pri čemu je potrebno da prijave broj linije na kojoj se voze, ID broj vozila, vreme i mesto uočene nepravilnosti, kako bi bile preduzete adekvatne mere.

Prevoznici su u obavezi da prilikom javnog linijskog prevoza putnika postupaju po svim preporukama zdravstvenog sektora poštujući i odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Vozači i redari moraju da nose zaštitnu opremu, maske i rukavice, dok vozačka kabina mora biti zaštićena, plastičnom ili drugom pogodnom providnom pregradom.

U drugoj fazi, javni prevoz će moći će da koriste đaci i studenti, u trećoj nezaposleni, turisti i penzioneri do 65 godina, dok će u četvrtoj fazi moći da se voze i stariji od 65 godina.

Trajanje svake faze biće određeno na osnovu preporuka struke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading