DAČIĆ NA DODELI STANOVA IZBEGLICAMA: Vaše pitanje traži vreme i posvećenost!

Autor: Tanjug

Vesti

05.03.2018

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u beogradskom naselju Ovča prisustvovao je svečanoj dodeli ključeva za 235 stanova namenjenih izbeglicama iz BiH i Hrvatske.

RepublikaFoto: Tanjug/MSP/O. STEVANOVIĆ
Dačić sa izbeglicama

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u beogradskom naselju Ovča prisustvovao svečanoj dodeli ključeva za 235 stanova namenjenih izbeglicama iz BiH i Hrvatske i rekao da je za rešavanje pitanja izbeglica potrebno vreme i iskrena posvećenost.

Dačić je podsetio da je izgradnja stanova pocela u septembru 2016. godine i da je u svakom trenutku na gradilištu bilo nešto više od 100 radnika koji su za kratko vreme omogućili da veliki broj ljudi dobije priliku za započinjanje "nove i rasterećenije faze žvivota".

Dačić je naveo da je vrednost projekta 9,8 miliona evra, a da su ta sredstva obezbedili donatorski fond Regionalnog stambenog programa, Banka za razvoj Saveta Evrope i Grad Beograd.

RepublikaFoto: Tanjug/MSP/O. STEVANOVIĆ

Prema njegovim rečima, iskustvo pokazuje da pružanje pomoći žrtvama rata i progona "na duže staze podstiče prosperitet novih naraštaja i stabilnost u svim sferama društva".

- Treći potprojekat Regionalnog stambenog programa, koji se odnosi na korisnike sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda, vredan je 13,6 miliona evra namenjenih za više od 700 stambenih rešenja za izbegličke porodice sa teritorije Beograda - naveo je Dačić.

On je rekao i da je u junu 2016. godine uručeno 69 ugovora za otkup seoskih domaćinstava, a u septembru 2017. godine 302 ugovora za pakete građevinskog materijala.

RepublikaFoto: Tanjug/MSP/O. STEVANOVIĆ

Kako kaže, to je pokazatelje da se u Beogradu, kao i u Srbiji intenzivno gradi.

- Sredinom novembra prošle godine počela je i gradnja novih 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin - ističe Dačić.

Ministar je rekao da je Srbija svesna činjenice da je za rešavanje "ovako teških pitanja" potrebno vreme i iskrena posvećenost, te da je neophodna saradnja država porekla i prihvata.

- Polazeći od potreba izbeglica, pre svega neophodnosti ostvarenja i zaštite njihovih prava, istrajavali smo u naporima da Sarajevski proces održimo u životu i da istrajemo u pronalaženju održivih rešenja, svesni da je praktična pomoć, ona koja rešava životno važna pitanja, ujedno i najefikasnija - kazao je Dačić.

On je izrazio zahvalnost domaćim institucijama na čelu sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije, kao i međunarodnim partnerima EU, UNHCR-u, OEBS-u i drugim donatorima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading