UKLANJA SE BRUKA SPOMENIK JURIJU GAGARINU: Karići radili bez saglasnosti

Autor: Republika

Vesti

10.04.2018

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je na Novom Beogradu osvanuo sramotan spomenik čuvenom astronautu Juriju Gagarinu, čelnici Grada sazvali su sednicu nakon koje je odlučeno da spomen obeležje bude uklonjeno.

 

 

Gradski menadžer Goran Vesić održao je danas sastanak sa predstavnicima Karić fondacije u vezi sa postavljanjem spomenika Juriju Gagarinu na Novom Beogradu koji je izazvao različite komentare u javnosti.

 
Vesić se zahvalio Fondaciji Karić na plemenitoj ideji da Beogradu donira spomenik i rekao da bi i druge fondacije i pojedinci trebalo da slede ovaj primer. U tom duhu, Skupština grada Beograda donela je odluku 20. aprila 2017. godine da prihvati donaciju Karić fondacije kako bi Jurij Gagarin dobije obeležje u Beogradu u bulevaru koji decenijama nosi njegovo ime.

 Kada je u pitanju spomen obeležje Gagarinu konstatovano je da prilikom njegovog projektovanja nisu potpuno ispoštovani zahtev Karić fondacije kao naručioca.

Pored toga u proces odobravanja izgleda spomenika nisu bili uključeni ni Grad Beograd, ni Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao ni Ministarstvo kulture.

- Zato će postojeća bista i postament biti uklonjeni kako bi bila izrađeno i postavljeno novo obeležje na čiji izgled će dati prethodno saglasnost sve nadležne institucije a pre svih Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Sekretarijat za urabinazam grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije - rekao je Vesić.

Foto: Promo foto
Ovako je trebalo da izgleda spomenik

 Vesić je posebno istakao da Jurij Gagarin zaslužuje obeležje u Beogradu i da je Skupština grada Beograda donela odluku da to obeležje bude podignuto.

- Gagarin će u Beogradu imati  obeležje dostojno doprinosa koji je dao čovečanstvu i još jednom izražavam zahvalnost Karić fondaciji što je odlučila da donira postavljanje spomen obeležja - rekao je Vesić i dodao da je “zahvalan i javnosti koja je ukazala na problem”. “Na ovaj način, svi zajedno činimo da naš grad bude još lepši - rekao je Goran Vesić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading