Vesić: Obnovom Spomenika zahvalnosti Francuskoj čuvamo prijateljstvo

Autor:

Vesti

07.05.2018

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradski menadžer Goran Vesić i francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni obišli su danas radove na obnovi Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

RepublikaFoto: beograd.rs
Goran Vesić i Frederik Mondoloni

Gradski menadžer je tom prilikom najavio da će obnavljanje biti završeno 10. avgusta. On je ocenio da je spomenik jedinstven u svetu jer njime jedna država zahvaljuje drugoj za sve što je uradila u Prvom svetskom ratu. 

- Ponosni smo na ovaj spomenik, kao i na Legiju časti koju je Beograd dobio od Francuske i koja se čuva na posebnom mestu u Skupštini grada. Malo gradova van Francuske ima tu čast. Sve ovo je dokaz francusko-srpskih veza i našeg prijateljstva - rekao je Vesić.

RepublikaFoto: beograd.rs
Spomenik na Kalemegdanu znak prijateljstva

Gradski menadžer podsetio je da je spomenik otkriven 11. novembra 1930. godine na dvanaestogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata. Delo je Ivana Meštrovića i predstavlja žensku figuru koja hrli u pomoć Srbiji. 

- Ovo je jedan od retkih monumentalnih spomenika u Beogradu. S ponosom čuvamo dela velikih vajara poput Meštrovića i Rosandića, jer se i po njima naš grad prepoznaje - istakao je Vesić.

On je napomenuo da su obnovu Spomenika zahvalnosti Francuskoj zajedno finansirale dve zemlje, te da se to uklapa u politiku grada – obnova kulture sećanja i insistiranje na tome da se sećamo prošlosti kako bismo donosili pravilne odluke u budućnosti. 

RepublikaFoto: beograd.rs

- Spomenik je divan primer i oličenje ljubavi Francuske i Srbije. Odnosi između dve zemlje poslednjih godina su na uzlaznoj putanji, što se vidi kako po sastancima najviših predstavnika vlasti tako i po sve većoj prisutnosti francuskih kompanija u Beogradu. Reč je o prijateljskoj zemlji, a prijatelje treba čuvati  istakao je Vesić, dodajući da je svaka investicija za nas važna jer znači nova radna mesta, pomaže oporavku zemlje i razvoju ekonomije. 

Francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni istakao je da spomenik na Kalemegdanu oličava specijalne odnose koje imaju Srbija i Francuska i podsetio na zajedničku borbu u Prvom svetskom ratu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading