VESIĆ: Jevrejsko groblje biće prošireno i rekonstruisano

Autor: Republika

Vesti

08.05.2018

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlukom Grada Beograda Jevrejsko groblje biće prišireno, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić, ističući da to groblje pokazuje koliko je jevrejska zajednica bila važna u Beogradu i koliko je doprinela njegovom razvoju.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Goran Vesić

Vesić, koji je to groblje obišao sa ministrom za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem i ambasadorkom Izraela u Srbiji Alonom Fišer Kam, rekao je da je to groblje kulturno-istorijski spomenik i da je danas bilo reči o njegovoj rekonstrukciji.

- Razgovarali smo o tome šta možemo da učinimo da se groblje renovira, jer ono je deo istorije Beograda. Beogradski Jevreji su deo naše istorije i sećanjem na te ljude pamtimo svoju istoriju - rekao je Vesić.

On je naveo da je Skupština grada 2014. godine donela odluku da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve Holokasusta u Beogradu, a učinjen je i veliki napor da se sa “mrtve tačke” pokrene pitanje Starog sajmišta.

- Veoma intenzivno pričamo sa jevrejskom zajednicom kako da ona ponovo postane deo života Beograda. Nažalost, posle Drugog svetskog rata, zbog Holokausta i iseljavanja u Izrael, ostalo je malo Jevreja u odnosu na broj stanovnika u Beogradu - rekao je Vesić.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić je zahvalio gradskoj vlasti što je donela još jednu u nizu dobrih odluka kada je reč o revitalizaciji jevrejske zajednice u Srbiji, a naročito u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading