KO ĆE SREDITI TRG REPUBLIKE: "Štrabag" ili domaći "Energoprojekt"?

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

22.06.2018

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na konkurs za rekonstrukciju Trga republike, koji je završen u četvrtak, stigle su dve ponude. Da li će glavni gradski trg obnavljati austrijski "Štrabag" ili domaći "Energoprojekt niskogradnja", biće poznato za dve, tri nedelje.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Trg republike

Austrijski "Štrabag" dao je ponudu vrednu 768,2 miliona dinara bez PDV, dok je procena "Energoprojekta" da bi posao mogao da završi za 774,9 miliona dinara. Pregled ponuda trajaće bar dvadesetak dana, a posao bi, prema konkursnoj dokumentaciji, trebalo da dobije firma koja je ispunila sve uslove i dala najnižu cenu.

Ako ne bude žalbi, biće potpisan ugovor sa odabranim izvođačem.

Radovi, procenjeni na 930 miliona dinara, odnosno 7,75 miliona evra, trebalo bi da traju 14 meseci. Kako bi posao bio završen što je pre moguće, neimari će raditi 24 časa, što je bio jedan od uslova tendera. Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, moguće je da rekonstrukcija započne već u avgustu.

RepublikaFoto: Republika
Goran Vesić najavio mnogo rekonstrukcija po Beogradu

- Predviđeno je da radovi traju 420 dana, jer je reč o kompleksnoj rekonstrukciji. Menjaju se kompletne instalacije, vodovod, kanalizacija, struja, radiće se granitne ploče - ističe Vesić.

- Kada bude završen konkurs za izradu projekta Ministarstva kulture i kada se ovaj objekat izgradi, Trg će biti potpuno uređen i formiran kao u velikim evropskim gradovima - kazao je Vesić.

Projekat uređenja prostora između Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja, palate "Riunione", Doma štampe, Kolarčeve i Makedonske ulice, do Platoa Zorana Đinđića urađen je na osnovu prvonagrađenog rada na konkursu, sprovedenom 2015. godine.

Od ovih 1,5 hektara, dve trećine namenjeno je kretanju pešaka. Zato će na prostoru Trga republike biti postavljene kamene ploče i kocke različitih dimenzija, kako bi se razdvojile saobraćajne i pešačke površine.

Javno osvetljenje će dobiti ulogu dekorativne rasvete, a posebnim sijalicama biće osvetljen Spomenik knezu Mihailu i krošnje novog drvoreda prema Kolarčevoj. 

Parking za bicikle će biti postavljen na uglu sa Vasinom ulicom. Zanimljivo je i to da će tačan položaj Stambol-kapije, kao i prostor gde je nekada bio Spomenik crvenoarmejcima, biti obeleženi drugačijim kamenim pločama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading