VUČIĆ I RIVLIN OTKRILI TABLU: Ulica u Zemunu dobila ime po čuvenom svetskom piscu, razlog za to je POSEBAN!

Autor: Republika

Vesti

26.07.2018

17:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednici Srbije i Izraela, Aleksandar Vučić i Ruven Rivlin, otkrili su danas u Zemunu tablu sa imenom Teodora Hercla, austro-ugarskog novinara i pisca, koji je ušao u istoriju kao otac ideje moderne izraelske države. Inače, poreklo Hercla vezano je za Zemun, gde su živeli članovi njegove porodice, a Herclovi baba i deda sahranjeni su na zemunskom jevrejskom groblju. Njihova kuća i danas postoji u tom delu Beograda.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Veliko prijateljstvo Srbije i Izraela, Ruven Rivlin i Aleksandar Vučić

Ovom svečanom ceremonijom jedna ulica u Zemunu dobila je zvanično ime po Herclu.

Ceremoniji je prisustvovala i predsednica Skupštine Maja Gojković, kao i veliki broj građana Zemuna, te predstavnika jevrejskih organizacija. 

Hercl je bio novinar, pisac i dramaturg jevrejskog porekla, koji je u svetskoj istoriji poznat kao otac ideje modernog Izraela.

Rođen je 1860. godine u Budimpešti, a 1878. sa porodicom se odselio u Beč gde je stekao zvanje doktora pravnih nauka, ali njegovo poreklo vezano je za Zemun, gde su živeli članovi njegove porodice, a Herclovi baba i deda sahranjeni su na zemunskom jevrejskom groblju.

Njegova porodica živela je upravo u centru Zemuna, a njihova kuća i danas postoji u tom delu Beograda.


Hercl je 1891. godine postao dopisnik iz Pariza uticajnih bečkih novina, a u tom periodu suočio se sa rešavanjem jevrejskog pitanja. Smatrao je da se to pitanje može rešiti stvaranjem jevrejske države.

Objavio je knjigu "Država Jevreja" 1896. godine koja je naišla na burne reakcije i odbijanje elite, ali su njegove ideje naišle na entuzijazam brojnih Jevreja koji su u njemu videli Mojsija savremenog doba. 

Hercl se sve više zalagao za cionističke ideje i nastojao da od turskog sultana dobije saglasnost u vezi sa pravom Jevreja da se nasele na tlu Izraela. 

Nije doživeo da vidi ostvarenje svoje vizije, pošto je preminuo 1904. godine, a posle osnivanja države Izrael, Herclovi posmrtni ostaci su prema njegovoj poslednjoj želji, preneti u Jerusalim 1949. godine. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
daibor

26.07.2018 18:05

Imaju za to dobar razlog. Ulice treba da nose nazive ljudi koji su zaduzili covecanstvo.

paramonte

26.07.2018 20:05

U Srbiji su jevreji uvek bili dobrodosli kao i svi drugi narodi.

Konstantin

26.07.2018 21:03

Povezani smo starim korenima, uticali smo jedni na druge... I prijatelji uvek da ostanemo.

Ema

26.07.2018 21:19

Ovo je veliko priznanje i čast koju odajemo jevrejima sa kojima imamo mnogo toga zajednickog.