Srpski telegraf i gradonačelnik otvorili mini eko-zonu za vrapce!

Autor:

Vesti

30.07.2018

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući akciji Srpskog telegrafa i Kinološkog društva Novi Beograd, vrapci, simbol Beograda, od danas u Bloku 28 na Novom Beogradu imaju hranilice, u kojima će ih uvek čekati hrana.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

S obzirom na to da je ovih ptica u prestonici sve manje, naš list je uz pomoć grada Beograda i JKP "Zelenilo-Beograd" otvorio prvu mini eko-zonu, čiji je cilj da uveća populacija ovih divnih životinjica, čiji se broj, iz godine u godinu, drastično smanjuje. Ideja je da svaka opština dobije bar jednu ovakvu mini eko-zonu kako bi se vrapci vratili u sve delove grada.

Otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, koji je odao priznanje našem listu za pokretanje ove inicijative.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

- Čestitam Srpskom telegrafu i odajem im priznanje jer ovom akcijom čine da Beograd bude zdraviji i lepši. Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da ovim putem skrenem pažnju Beograđanima na ekologiju i zaštitu životne sredine. Vrabac je simbol grada Beograda, ali i simbol ekološki zdravog grada. Pomoći će vrapcima da prežive teške vremenske prilike kada je grad okovan snegom i ledom. Moramo da vodimo računa i o čistoći Beograda. Ako nekome kojim slučajem padne na pamet da baci žvaku na put, neka se seti da to može da ubije vrapca jer se on često prevari i pomisli da je to hrana - poručio je gradonačelnik dr Radojičić.

U Srbiji ima oko 100.000 vrabaca

Inicijativu Srpskog telegrafa da se vrapcima obezbedi hrana podržalo je i "Zelenilo-Beograd", čiji je direktor istakao da je ovo preduzeće uvek spremno da pomogne ovakve akcije.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

- Rado smo se odazvali inicijativi Srpskog telegrafa, kojem se zahvaljujemo na ovoj akciji. Ova mala eko-zona je samo prvi korak u očuvanju vrabaca. Otvoreni smo za sve ostale inicijative koje pomažu da Beograd bude lepši i zdraviji - naveo je Slobodan Stanojević.

Katarina Martić, zamenik glavnog urednika Srpskog telegrafa, koja je sa Kinološkim društvom Novi Beograd osmislila akciju, istakla je da se broj vrabaca vidno smanjuje, te da su kućice sa hranom jedan od načina da se zaustavi njihovo nestajanje u Beogradu.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

- Zahvaljujući građanima iz ovog dela grada, saznali smo da se jata vrabaca svakodnevno okupljaju u ovom delu Bloka 28. Njih oko 70 boravi u žbunju oko parkinga, a često su bez hrane. Činjenica je da ove ptice nestaju. U centru grada ih gotovo nema, povukli su se po obodima. Jedan od neprijatelja vrabaca jesu i savremene staklene zgrade, jer se često zalete u prozore i tako stradaju. Ono što građani takođe ne znaju jeste da vrapce nije dobro hraniti belim hlebom jer njihov digestivni trakt nema mogućnost da razgrađuje ugljene hidrate ovog tipa, zbog čega često obolevaju, pa i umiru. Zato smo im obezbedili ove tri kućice sa hranom, najraznovrsnijim semenkama koje su namenjene njima - objasnila je Martićeva.

Ona je apelovala na druge medije i društveno odgovorne kompanije da se uključe u akciju.

Čitavu inicijativu podržalo je i Kinološko društvo Novi Beograd. Njihov predsednik Goran Šarenac rekao je da je za početak dovoljno da na svakoj beogradskoj opštini bude po jedna mini eko-zona za vrapce kako bi se sprečio njihov nestanak.

- Svakoga dana mi ćemo sipati hranu u hranilice, tako da će ptice znati da na nas ubuduće mogu da računaju - objasnio je Šarenac i dodao da je u planu da sa dnevnim listom Srpski telegraf pokrenu nekoliko ekoloških akcija za dobrobit čitavog grada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading