VESIĆ KATEGORIČAN: Nelegalna gradnja nedopustiva

Autor: Tanjug

Vesti

12.09.2018

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić na sastanku je s predstavnicima Elektroprivrede Srbije i gradskih komunalnih preduzeća u vezi sa bespravnom gradnjom rekao da je priključenje bespravnih objekata na energetsku, vodovodnu, kanalizacionu i toplovodnu mrežu krivično delo prema postojećim zakonima

RepublikaFoto: youtube.com/ Novo jutro - Dea i Sarapa
Goran Vesić

Na sastanku je konstatovano da će Grad ubuduće koordinisati rad javnih preduzeća kako više nijedan "bespravni objekat ne bi bio priključen na javnu infrastrukturu", a Vesić je poručio da će zahtevati  da komunalna preduzeća, u saradnji s gradskom inspekcijom, izvrše kontrolu priključaka na bespravne objekte kako bi službenici koji su to omogućili odgovarali. 

Vesić je ponovio da oni koji grade bespravno otimaju novac iz budžeta i da je samo budžet Grada Beograda oštećen za preko 70 miliona evra jer nije plaćena naknada za građevinsko zemljište. 

- Oni koji bespravno grade ne plaćaju ovu nadoknadu a mi od tog novca gradimo puteve, vodovod, kanalizaciju, vrtiće i domove zdravlja. Oni koji bespravno grade otimaju sve ovo građanima i zato je nelegalna gradnja nedopustiva - rekao je Vesić. 

On je ponovio da bespravni objekti nisu sigurni za stanovanje i da projekti po kojima se ove zgrade grade ne prolaze nikakvu kontrolu države i zamolio građane da ne kupuje takve stanove jer ugrožavaju svoju bezbednost. 

Ponovio je i da notari ne smeju da overavaju ugovore za stanove iz bespravne gradnje, jer su dužni da štite građane a ne nelegalne investitore i da im pomažu da varaju građane i da zarađuju prometovanjem stanova koji su nastali iz krivičnog dela, a to je bespravna gradnja.

Zamenik gradonačelnika je najavio narednih dana sastanke i sa drugim institucijama kako bi se svi uključili u borbu protiv bespravne gradnje. 

- Bespravna gradnja je problem svih nas i niko ne može sam da je reši, ni Grad Beograd, ni notari, ni tužilaštva, ni ministarstva. Moramo da delujemo zajedno i da pokažemo da ovom državom ne mogu da vladaju oni koji bespravno grade i kradu od svih građana - naglasio je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (91)

Loading
miss_m1276

12.09.2018 18:20

Ovo je prioritet.

skocko

12.09.2018 18:22

Nelegalna gradnja je krivično delo! POstupak za dobijanje dozvola je maksimalno uprošćen i ubrzan, jasan i dostupan svakom građaninu!

Veljko M

13.09.2018 03:44

@skocko - skocko:Nelegalna gradnja uzela je toliko maha da samo rušenjem tih nelegalno izgrađenih objekata toj bahatosti će se stati u kraj.

Beba

12.09.2018 18:23

Drzava nikako da nadje načina i zaustavi bespravnu gradnju već decenijama.