GIK O PRAVILIMA PRED IZBORE: Beograđani u nedelju glasaju na 1.185 biračkih mesta!

Autor: Tanjug

Vesti

02.03.2018

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za predstojeće gradske izbore prijavljene su 24 izborne liste, što je jedna više nego na izborima 2014. godine, izjavio je danas predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Beograđani biraju između 24 liste

- Beograđani biraju 110 odbornika Skupštine grada na 1.185 biračkih mesta, što je dva biračka mesta više nego na predsedničkim i dva više nego na gradskim izborima 2014. godine - naveo je Lukić. 

U toku je predizborna tišina i zabranjeno je ističanje simbola na biračkim mestima i u prečniku od 50 metara od biračkog mesta, a Lukić kaže da birački odbori moraju da prijave ukoliko primete nešto od propagandnoga materijala.

- Zadužene da intervenišu su komunalne inspekcije, komunalna policija, a angažovali smo i javna gradska preduzeća koja mogu da uklone propagandni materijal ukoliko ga bude bilo - rekao je Lukić za RTS.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

On je naglasio da niko ko nije upisan u birački spisak neće moći da glasa, jer je u birački spisak zabranjeno bilo šta dopisivati, menjati, ispravljati. 

- Samo birači koji su upisani u birački spisak i legitimišu se važećom ličnom kartom, pasošem ili ličnom kartom kojoj je istekao rok trajanja, ali imaju prijavu MUP da su tražili izdavanje nove mogu da glasaju - pojasnio je on.

Upitan šta se dešava sa onima koji do 4. marta napune 18. godina, on je rekao da jedinstveni birački spisak vodi evidenciju o tome i biće upisani i moćiće da glasaju u nedelju.

Govoreći o zakonskoj mogućnosti za određivanje proširenih sastava biračkih odbora on je rekao da je 20 lista ispunilo uslove za određivanje proširenog sastava biračkih odbora.

Takođe, šest organizacija, odnosno 650 ljudi je akreditovano kao posmatrači koji će pratiti rad biračkih odbora na terenu.

Preliminarni rezultati GIK-a biće objavljeni, navodi, oko 23 do 24 sata, dok će stranke imati rezultate mnogo ranije. 

Osim u Beogradu na biralište izlaze i građani Aranđelovca, Bora, Sevojna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (111)

Loading
Maša

02.03.2018 09:47

Koliko posmatrača, ali neki će ipak da se žale na nepravilnosti. To im je jedino opravdanje za neuspeh.

Mia

02.03.2018 09:48

Nadam se da će svi maksimalno ispoštovati izborna pravila.

gaga

02.03.2018 09:52

Mnogo biračkih mesta .

mihajlo

02.03.2018 09:53

Beograđani u nedelju sami kroje svoju sudbinu!